Nyheter
Starkt från SKF sätter tonen för skräckvåren
Publicerad: 22 april 2009, 07:40
SKF sätter tonen med glädjebesked i vårens fruktade rapportomgång. I USA ger finansministern uppmuntrande besked om bankernas hälsa.
Ämnen i artikeln:
Veckans börskrönikaNervositeten tilltar efter kraftiga kursuppgångar och sedan länge väntade beska besked om företagens affärer under första kvartalet. Flera bedömare varnar återigen för björnfällan, med ett kraftigt kursrally innan börsen slutligen gör upp med recessionen och slår i botten med ytterligare ett ras.
Men så länge bättre nyheter kommer in tycks riskviljan som återvände i mars hänga sig kvar. En av många oroande faktorer är de aviserade stresstesterna av amerikanska banker. Och vad liknande processer i Europa kan ta upp till ytan. USA:s finansminister Tim Geithner lättade oron natten till onsdagen med uttalanden om att flertalet amerikanska banker har mer kapital än de behöver, vilket skickade upp USA-börsens bankindex ytterligare ett snäpp.
Även på hitsidan av Atlanten har humöret så här långt hållit i sig med en hyfsad upptakt på rapportperioden. SKF är en klassisk konjunkturmätare på Stockholmsbörsen. Så sent som i början av mars fanns inget som tydde på annat än att den svaga trenden för försäljningen under fjärde kvartalet accelererat under det nya årets första månader. VD Tom Johnstone flaggade på investerarkonferenser för att utsikterna under andra kvartalet skulle förbli tuffa.
Därför är det extra trevligt att veckans rapport för årets tre första månader visar att SKF hanterar situationen. Kostnaderna anpassas snabbt till efterfrågan, samtidigt som lönsamheten stöttas av valutaeffekter och lägre priser på stål. Vinsten på drygt en halv miljard kronor är ett rejält fall från 1,9 miljarder kronor under första kvartalet i fjol. Men det är ändå 30 procent bättre än snittprognosen bland verkstadsanalytiker.
Reaktionen på börsen visar att betyget är klart godkänt. Aktiekursen steg nästan 8 procent på rapportdagen då Stockholmbörsen steg 1 procent.
Fallet för försäljningen var också mindre dramatiskt än vinstfallet och visar en mindre mörk bild än förhandstipsen. SKF omsatte 14,8 miljarder kronor under kvartalet, närmare 5 procent mindre än i fjol. Om man istället för kronor räknar antalet sålda produkter var fallet värre, närmare 27 procent, men har alltså mildrats av valutaeffekter och en förskjutning till mer lönsamma produkter.
Antalet anställda har minskat med 2 600 sedan i höstas, ytterligare 1 700 är på väg och i delar av koncernen kortas arbetstiden. Strukturtagen ger kostnader som förmodligen utökas under året. Totalt sett lär efterfrågan bli något lägre under innevarande kvartalet än i det första, men det skarpa raset är redan gjort.
Ledningen drar ner produktionen och räknar inte med att lönsamheten behöver bli lägre under andra kvartalet. Rörelsemarginalen var under första kvartalet 5,2 procent, jämfört med 13,1 motsvarande period i fjol.
SKF:s rapport brukar ge en rätt bra antydan om vad övriga verkstadsrapporter kommer att bjuda på. Tom Johnstones mest konkreta prognos är att andra kvartalet blir lika tufft som det första. Han räknar med en lång och mörk tunnel innan ljuset kan skönjas, men ser i alla fall att det finns en tunnel, vilket han inte gjorde efter årsskiftet.
FREDRIK LINDBERG, PRIVATA AFFÄRER