lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stark tro på börsen

Publicerad: 7 december 2009, 12:58

Nästa år fortsätter börsen upp enligt en undersökning som Nordnet gjort bland fondförvaltare. Bäst av alla går bankerna.


JO

Jonas Ohlin


Efter årets lättnadsrally på börsen följer en normalisering av världsekonomin och konjunkturen, med en lugnare börsuppgång under 2010. Det är vad som framkommer av en undersökning som Nordnet har gjort. När nätmäklaren frågade 33 förvaltare vad de tror om börsåret 2010, hade 30 stycken en positiv syn. Endast tre stycken trodde på en nedgång. I genomsnitt trodde förvaltarna på en börsuppgång på 13 procent för Stockholmsbörsen.

– Jag tror att förvaltarnas åsikt är att vi har sett bottenläget i ekonomin under 2009 och att vi kommer få se tillväxt under nästa år i form av bland annat högre bolagsvinster och ökning av BNP. Vi har helt enkelt det värsta bakom oss, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.

När Nordnet frågade fondförvaltarna vilka sektorer de tror kommer att gå bäst under nästa år, hamnade finans och förvaltning i topp. Framför allt tror förvaltarna på banker, där de som har behövt det har fyllt på kassan under 2009.

– Jag tror att detta hänger ihop med den positiva syn de har på börsen som helhet nästa år. Finansbolag gynnas av en uppgående aktiemarknad då aktiviteten på många viktiga områden som är viktiga för lönsamheten blir högre – det görs fler aktieaffärer, fondsparandet växer i värde och klimatet för företagsaffärer blir bättre. Detta i kombination med ett bra börsår gör att vi kan börja få se en återgång till gamla lönsamhetsnivåer, säger Johan Tidestad.

Tvåa i undersökningen kom industrisektorn, med bland annat verkstads- och byggbolagen. Bolag som Atlas Copco och ABB bör också gynnas av en uppåtgående konjunktur och ökad efterfrågan.

På tredje plats bland branscherna kommer hälsovård, representerat av bolag som Astra Zeneca och Meda. Läkemedel har hamnat lite på efterkälken under 2009 års starka börsår, när riskaptiten har varit stor.

– Under 2010 ser förvaltarna en lugnare uppgång framför sig, och förmodligen en utveckling som styrs mer av fundamenta och verkliga resultat än lättnad och förhoppningar. Då kan vi se en revansch för hälsovårdssektorn, säger Johan Tidestad.

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRER

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera