lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stabilt Alfa i krisen

Publicerad: 21 april 2009, 06:45

Alfa Laval föll mer än index på måndagen efter delårsrapporten, men faktum är att bolaget står stabilt i krisen med en fortsatt bra lönsamhet.

Ämnen i artikeln:

Alfa Laval

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Verkstadskoncernen Alfa Laval visar en vinst efter finansnetto på 1 114 miljoner kronor för det första kvartalet i år. Det var något sämre än i fjol, men försäljningen har dock ökat till 6 923 miljoner kronor jämfört med 6 267 miljoner kronor ett år tidigare.

Lågkonjunkturen har alltså inneburit sämre marginaler, men både vinst och försäljning var ändå bättre än vad analytikerna räknat med.

Men kursen föll med över 6 procent på måndagen – hur hänger det ihop? Sannolikt beror nedgången främst på stora vinsthemtagningar – Alfa Laval har gått starkt i början av det här året och har stigit med över 30 procent sedan årslägsta.

Det mest negativa i rapporten är att orderingången minskade med 31,6 procent till 5 853 miljoner kronor.

– Men då ska man komma ihåg att första kvartalet 2008 var ”all time high” i Alfa Laval-koncernens historia i orderingång, säger koncernchef Lars Renström till TT.

Sammantaget visar ändå Alfa Laval en klar stabilitet mitt i den värsta lågkonjunkturen i mannaminne. Det beror säkerligen till viss del att det finns en strukturell tillväxt i flera av bolagets affärsområden som verkar oavsett de ekonomiska tiderna.

Men rekylen i Alfa kan mycket väl fortsätta om börsen behöver en period av vinsthemtagningar och att ”hämta andan” efter den senaste tidens uppgång. Då kan det vara läge att plocka upp aktien – speciellt om den hamnar under nivån 70 kr igen.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera