lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stabilare banksystem viktigare än bankvinster

Publicerad: 6 oktober 2010, 08:31

Bankernas aktieägare och bankkunderna måste dela på kostnaderna för nya och hårdare bankregler, Det menar Riksbankschefen Stefan Ingves och Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson.

Ämnen i artikeln:

FinanskrisBankbranschen

AB

Anna Blomén


Nya bankregler i det internationella avtalet Basel III ska ge ett stabilare finansiellt system i framtiden. Regelverket är komplext i sina detaljer, men bygger på enkla insikter om bland annat bankernas behov av mer och bättre eget kapital, skriver Riksbankschefen Stefan Ingves och Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson i en artikel på DN Debatt.

Särskilt tre lärdomar av finanskrisen ligger bakom det nya regelverket.

• Banker behöver mer och bättre kapital. Men det innebär samtidigt att möjligheterna att stå emot kriser i framtiden ökar.
• Marknadsriskerna måste tas om hand. Många underskattade kraftigt riskerna både i de mera sofistikerade finansiella instrumenten och i bankernas beroende av lån till varandra. Och det var alltför lätt för smarta finansingenjörer att lura systemet. Det nya regelverket täpper till de här luckorna.
• Den tredje insikten är att likviditetsrisker ska tas på största allvar. Före krisen sågs det som en självklarhet att bankerna alltid skulle kunna få tag i tillräcklig likviditet för att kunna sköta sina betalningar i tid. Men när krisen väl var ett faktum hamnade dessa banker i akut likviditetskris, eftersom det inte gick att låna överhuvudtaget. Med Basel III-reglerna sätts en gräns för hur stor likviditetsrisk en bank får ta och hur liten likviditetsbufferten får vara.

Men, mer kapital – och därmed stabilitet – kostar. Det är troligt att vi får leva med något högre låneräntor i framtiden, menar skribenterna. Men banker som tar mindre risk behöver inte heller göra lika stora vinster. Så en del av anpassningen kan därför troligen ske genom lägre vinster för bankerna, skriver Stefan Ingves och Martin Andersson.

Eftersom Sverige har en så stor finansiell sektor i förhållande till ekonomin – ungefär tre gånger så stor som vårt lands BNP – är självklart kostnaderna av en finansiell kris också mycket stora, menar skribenterna. Men dessa är avsevärt mindre än de vinster vi får av ett robustare finansiellt system.

PRIVATA AFFÄRER

Fakta: Kapitaltäcklingskrav i Basel III

I dag krävs att 2 procent av den riskvägda utlåningen ska täckas av ”äkta eget kapital”, det vill säga aktier och ackumulerade vinster.

Detta kapital ska höjas med ytterligare minst 4,5 procent. Ovanpå det ska en buffert på 2,5 procent finnas, vilket ger ett kapitaltäckningskrav på 7 procent. Reglerna börjar införas i början av 2013 och träder i kraft fullt ut 1 januari 2019.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera