lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SSAB sparkar och lyfter

Publicerad: 8 december 2008, 23:23

Det är tungt för stålsektorn och SSAB varslar 1 300 anställda om avsked. Det gillade aktiemarknaden och lyfte aktien 10 procent. Den enes bröd…


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Stålföretagen har varit en stark sektor under högkonjunkturåren med allt bättre vinster och högre volymer. SSAB har varit en av sektorns främsta bolag med storköp i USA, starka nischprodukter som man har mycket goda marginaler på mm.

Men när lågkonjunkturen nu slår mot i stort sett all tung industri drabbas stålsektorn hårt. Tvärbromsningen har blivit mycket snabb under hösten, SSAB har tvingats vinstvarna och på måndagen kom det stora varslet som innebär att 1 300 jobb försvinner.

Att detta kommit som en chock för aktiemarknaden avspeglas väl i det stora raset senaste två månaderna som är över 50 procent. Amerikanska Citigroup menade i en analys i början av oktober att SSAB var ett fynd vid en kurs strax över hundralappen. Aktien borde värderas upp med över 100 procent enligt analysen.

Och nu är kursen på knappt 60 kr, vilket innebär att SSAB bara är värt ca 30 procent av Citigroups riktkurs för två månader sedan.

Men som vanligt när bolagen tar till storsläggan och lägger stora varsel reagerar aktiemarknaden positivt – och SSAB steg kraftigt på måndagen liksom övriga marknaden. Bolaget är trots den starkt minskade efterfrågan ett av världens finaste stålbolag – och har givetvis goda utsikter att komma igen när konjunkturen väl vänder.

Men eftersom det nu råder så stor osäkerhet om hur djup och lång lågkonjunkturen blir lär SSAB-aktien fortsätta att svänga kraftigt på kortare sikt.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera