måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Spotifygrundaren bland världens hetaste företagare

Publicerad: 18 juli 2012, 09:26

Daniel Ek, grundaren av Spotify, är med på magasinet Inc.:s lista över världens mest lovande unga entreprenörer. Nu tar han upp kampen på allvar med iTunes om att bli störst i royalty-intäkter.

Ämnen i artikeln:

SpotifyEntreprenör

NA

Nya Affärer


Inc.:s årliga lista över de hetaste entreprenörerna under 30 år är välläst. Det amerikanska magasinet har förutspått många blivande världsstjärnor, exempelvis Facebooks Mark Zuckerberg, Aaron Patzer på Mint.com och modedesignern Lauren Bush, grundare av Feed Projects. I listan finns det företagsidéer som är mer populära än andra, och trender går att utläsa.

Med på årets lista är den svenske grundaren av musiksuccén Spotify, Daniel Ek. Spotify är idag en av Europas största musiksajter och i Sverige har en tredjedel av befolkningen musiktjänsten. Spotify lanserades i USA för ett år sedan, och har nu över tre miljoner betalande användare runt om i världen. Daniel Ek säger till Inc.com att han hoppas kunna konkurrera med iTunes i royalty-intäkter inom två år.

Även Ben Silbermann och Evan Sharp, grundarna av Pinterest, är med. Pinterest är en webbsajt där användarna laddar upp och delar med sig av bilder på digitala anslagstavlor, så kallade ”pinboards”. Företagen är redan framgångsrika, men har enligt tidningen mycket kvar att ge.

Inc. förutspår att 28-årige Jeremy Johnson blir nästa succéentreprenör med 2tor, ett online lärarprogram som erbjuder universitetsliknande kurser som annars endast erbjuds i klassrummen på universiteten.

Två andra namnkunniga på listan är Lucas Buick och Ryan Dorshorst, båda 29 år och grundare av Synthetic som har fotoapplikationen Hipstamatic som sitt flaggskepp. Hipstamatic blev tidigare i år integrerat med Instagram vilket blev uppmärksammat då Facebook i samma veva köpte Instagram för en miljard kronor.

Man kan utläsa en del trender i listan. För det första löser dessa unga entreprenörer problem, de letar efter sektorer som är i behov av förändringar. De skapar också många jobbtillfällen när arbetsmarknaden annars är i gungning. Företagen på årets lista anställer sammanlagt 1 800 personer, 73 procent fler än förra året.

Vidare är entreprenörerna på listan förvisso under 30 år, men åldern är högre än vad den brukar vara. 70 procent är äldre än 27 år, och ingen är under 25 år. Frågan är om nästa unga generation entreprenörer kommer att vara lika framgångsrika som nuvarande generation?

Till sist kan man konstatera att mobilapplikationer och onlinetjänster är hett . Internetbaserade tjänster är kraftigt överrepresenterade bland företagsidéer på listan.

Se hela listan här:

http://www.inc.com/30under30/donna-fenn/entrepreneur-superstars-of-the-future.html

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera