tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sparekonomen: Valet en riktig rysare för marknaden

Publicerad: 4 november 2020, 05:23

Foto: Nordnet

Rösträkningen pågår för fullt men läget är mycket jämnt och ett valresultat kan dröja. Men det bästa för finansmarknaderna är en snabb och tydlig seger.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Det här ser ut att bli en riktig rysare för marknaderna. Det absolut viktigaste för börsen är inte vem som vinner – utan hur han vinner. Marknaderna vill ha en tydlig och klar vinnare, så att vi slipper ett långdraget efterspel som bland annat skulle fördröja och försvåra ett stimulanspaket, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt

Börserna steg igår på hopp om en tydlig seger för Biden. Men när rösträkningen inleddes och Trump såg ut att gå oväntat bra i flera nyckelstater dämpades de amerikanska börsterminerna. Detta just för att det skulle kunna bli ett jämnt och ”otydligt” resultat, förklarar Frida Bratt.

– Men nu ser det ut som att Trumps seger skulle kunna bli stor, och då kommer vi tillbaka till vikten av en tydlig segrare. Samtidigt ska man komma ihåg att det är både vanliga röster och poströster kvar att räkna, och att en majoritet av poströsterna brukar vara på Demokraterna. Så det hela är fortfarande osäkert. Men risken/chansen finns att Trump i ett tidigt stadium utropar sig till vinnare, säger Frida Bratt.

Dessutom bör man komma ihåg att valet inte bara handlar om vem som blir president.

– Senaten är en knäckfråga. Vinner Trump men Demokraterna tar senaten innebär det en stor osäkerhet. Det kommer att göra Trump frustrerad, vilket ökar risken för att han går ännu längre i sin aggressiva oförutsägbarhet inom ramen för presidentmakten. Han skulle exempelvis kunna anta en ännu mer fientlig ton mot Kina – men också mot Europa, säger Frida Bratt.

Skulle däremot Trump ta hem en tydlig seger och dessutom få med sig senaten skulle det innebära stigande börser, menar Frida Bratt.

– Då är vinnaren tydlig och ett stimulanspaket, som då verkar bli något mindre i omfattning än om Demokraterna fått bestämma, kan lotsas igenom, säger hon.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera