onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sparekonomen: Sju av tio svenskar placerar till minusränta

Publicerad: 26 november 2021, 05:57

Foto: Nordnet

Hela 73 procent av svenskarna uppger att de har pengar de anser vara långsiktiga på sparkonto. Det visar en ny undersökning från Yougov, gjort på uppdrag av Nordnet. Men med dagens inflationsnivå så innebär det i praktiken att pengarna minskar i värde, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.


– Det är problematiskt eftersom pengarna inte får möjlighet att växa på sparkonto. Dessutom har vi nu en inflation att tala om i Sverige. I oktober landade den på 3,1 procent. Och eftersom många sparkonton inte ger någon ränta alls så betyder det tydlig minusränta på dessa konton. Det vill säga just nu en realränta – den nominella räntan minus inflation – på minus 3,1 procent, säger Frida Bratt.

Enligt undersökningen är det fler unga än äldre som svarar att de sparar långsiktigt på sparkonto.

– Det kan bero på att även fast sparmålet upplevs som långsiktigt så kanske det ändå handlar om en insats till en lägenhet eller ett körkort, säger Frida Bratt.

Men handlar det om riktigt långsiktigt sparande så ska man undvika sparkonton.

– Långsiktiga pengar trivs absolut bäst om de placeras till lite risk där de har möjlighet att växa. Ett fond- eller aktiesparande är mer riskfyllt, men det är risker den som är långsiktig kan ta. Se till att alltid ha rätt pengar på rätt plats; bufferten på sparkonto men barnsparandet och pensionssparandet i fonder eller aktier, säger Frida Bratt.

Det gäller också att välja rätt sparkonto för bufferten. Hos storbankerna är det oftast ingen ränta alls. Men väljer du någon av uppstickarna på marknaden kan du åtminstone få runt 1,0 procents ränta. Det gör att realräntan beräknad på en inflation på 3,1 procent ”bara” blir minus 2,1 procent.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera