torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sparbarometern: Kraftig ökning av hushållens förmögenhet

Publicerad: 15 september 2021, 07:07

Foto: istockphoto

De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter ökade kraftigt under det andra kvartalet. Uppgången beror på en kombination av stigande bostadspriser och fortsatt positiv utveckling på de finansiella marknaderna. Det visar SEB:s Sparbarometer.

Ämnen i artikeln:

SEB

Nyhetsbyrån Direkt


Hushållens nettoförmögenhet ökade 1.311 miljarder kronor till 22.235 miljarder kr vid utgången av kvartalet. Värdet på hushållens bruttoförmögenhet steg med 1.404 miljarder kr till 27.099 miljarder kr. Den största orsaken till uppgången är kraftigt stigande fastighetstillgångar. Hushållens nysparande uppgick till 229 miljarder kr och är det enskilt högsta nysparandet under ett kvartal i Sparbarometerns historia.

Hushållens skulder ökade med 92 miljarder kr (1,9 procent) under kvartalet och visar på en stark uppåtgående trend. Det är en högre ökningstakt än föregående kvartal (1,4 procent) och tydligt högre än den genomsnittliga ökningstakten för de tio senaste åren (1,5 procent).

På årsbasis steg ökningstakten till 6,3 procent, åttonde kvartalet i rad med uppgång från bottennivån på runt 5,1 procent. Bostadslånen står för nästan 80 procent av hushållens samlade skulder.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera