onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Soffliggarna förlorar på elpriset

Publicerad: 22 december 2009, 14:10

Spara pengar genom att välja rätt elbolag. Genom ett aktivt val får du ner kostnaderna. - De stora förlorarna är soffliggarna, säger energirådgivaren Saga Ekelin.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Elpriser är en djungel. Så snårig att den skrämt bort många. Men de som inte gjort något med sitt elavtal sedan avregleringen för 13 år sedan är stora förlorare. De har troligen ett tillsvidarepris. Hos nästan alla bolag är det betydligt dyrare än om man väljer rörligt eller fast pris. 20–30 öre dyrare per kilowattimme är inte ovanligt.

– Det viktigaste är inte att byta bolag för att få ner kostnaderna, utan att göra ett aktivt val. Varje leverantör har många olika priser och avtal att välja mellan, säger Saga Ekelin.

Är du osäker bör du kontrollera vilket typ av avtal du har. Andra saker att undersöka:

• Bundet eller rörligt . Precis som med bolånen är de rörliga billigast i längden. Men för den som har en hög elkonsumtion och har små marginaler kan ett fast pris vara bra för att veta vilka utgifterna är.

• Årsavgifter. Ju lägre elförbrukning du har desto större anledning att välja ett bolag som inte har årsavgifter. Risken är annars att årsavgiften är högre än förbrukningen.

• Medlemsrabatter . Organisationer, fackföreningar och företag kan ha olika rabatter. Undersök om du har rätt till några.

Hos tidningen Privata Affärer kan du jämföra elpriset hos landets elhandelsbolag för att se vilket bolag som passar dig. Klicka här.

FREDRIK NEJMAN, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera