Nyheter
Snart sake till sushin
Publicerad: 21 januari 2010, 13:28
Enligt ett förslag till ny alkohollag ska restauranger som serverar kall mat kunna få servera alkohol. När det gäller gårdsförsäljning ska regeringen tillsätta en utredning som ska undersöka hur den kan ske.
Regeringen är enligt Maria Larsson fullständigt enig om två saker: Att gårdsförsäljning har mycket liten inverkan på folkhälsan, men att gårdsförsäljning samtidigt inte får äventyra försäljningsmonopolet.
– Utredningen om gårdsförsäljning ska ske under förutsättningen att det är förenligt med detaljhandelsmonopolet, säger Maria Larsson.
Bland förslagen till ny alkohollag ingår bland annat att restauranger som serverar kall mat, till exempel sushirestauranger, ska kunna få servera alkohol, men fortfarande krävs ett kök i anslutning till serveringslokalen.
Däremot blir det inga förändringar i öppettiderna. Utredningen ville begränsa dem till senast klockan 03, vilket skulle ha berört ett 50-tal krogar i storstäderna.
Förre alkoholutredaren och riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) är kritisk till flera förslag, bland annat till oförändrade öppettider, ny utredning om gårdsförsäljning och ändrade tillståndsregler.
Varken hans egen utredning eller den nya, som förslagen baseras på, ville att krogar skulle få ha öppet till klockan 05.
– Det är de som beställer in mellan klockan 03 och 05 som står för mycket av det oprovocerade våldet både ute på stan och hemma. Ökad berusning och trötthet är en mycket olycklig kombination, säger Härstedt.
– Det finns mycket kunskap om detta och att inte ta den till sig är att stoppa huvudet i sanden, säger han.
Härstedt har också väldigt svårt att förstå varför gårdsförsäljning ska behöva utredas ännu en gång, trots att utredningen kom fram till att det strider mot monopolet.
– Det är bedrövligt. Det största problemet är kopplingen alkohol och våld. Långa öppettider leder till väldigt mycket elände och olyckor, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande för IOGT-NTO.
Att det blir enklare att få alkoholtillstånd ser hon inte heller som positivt.
– De lagar och regler som fanns för serveringstillstånd behövde moderniseras. Men att det blir enklare att få alkoholtillstånd för catering, mässor och restauranger som inte serverar lagad mat kan leda till att det blir tusentals fler försäljningsställen för alkohol. Det är inte vad vi behöver i Sverige i dag, säger Anna Carlstedt.
Nytt är också att den som säljer folköl ska anmäla detta, samt att affärsinnehavaren får ett ansvar för att personalen har tillräckliga kunskaper.
Cateringföretag som serverar slutna sällskap ska kunna få serveringstillstånd, men varje serveringstillfälle ska anmälas till kommunen.
TT