måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Småspararna tryckte på säljknappen

Publicerad: 31 maj 2010, 07:14

Den skakiga börsen gjorde att många småsparare sålde aktier under maj månad. Här är månadens mest sålda och mest köpta aktier.

Ämnen i artikeln:

AvanzaClaes HembergJohan TidestadNordnet

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Den grekiska ättetupan väckte rekordmånga aktieägare att trycka på säljknappen. Och spararna är fortsatt skeptiska. De har nu en ovanligt stor andel kontanter på kontona och har valt många mer försiktiga aktier, säger Claes Hemberg på Avanza.

Både Avanza och konkurrenten Nordnet har haft mycket stor omsättning under maj. Avanzas kunder gjorde till exempel i snitt 91 000 aktieaffärer per dag. Det är den högsta noteringen någonsin.

– Spararna har reagerat mycket snabbt på eurokrisen. Reaktionerna var starkare än såväl under finanskrisens som under it-kraschens mest intensiva dagar, säger Claes Hemberg.

Till skillnad från april såldes det i maj fler aktier än vad som köptes, konstaterar konkurrenten Nordnet.

Bland de mest sålda aktierna återfinns AstraZeneca och SKF på de båda nätmäklarnas topplistor. Astra Zeneca var för övrigt en av de få bolag som lyckats gå med plus under månaden. Att aktien återfinns på säljlistan tyder enligt Nordnet på att spararna tar det säkra före det osäkra och tar hem vinster inför vad man bedömer som en skakig utveckling framöver.

På båda köplistorna återfinns H&M, Lunding Mining och Ericsson.

– Maj ser ut att bli den sämsta börsmånaden sedan oktober 2008, med en nedgång på drygt 7 procent. En serie negativa händelser kulminerade i finansbranschens egen nakenchock, när det i Tyskland infördes ett förbud mot så kallad naken blankning. Angela Merkel drog ner byxorna på investerarna och marknaden gillade inte vad den såg, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera