torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Småföretagarna betalar mest i skatt

Publicerad: 21 januari 2011, 13:50

Småföretagen betalar mer i skatt än någon annan företagsgrupp. Det visar en ny rapport från Företagarna.

Ämnen i artikeln:

Småföretag

AB

Anna Blomén


Företag med upp till 50 anställda står för 15,5 procent av landets totala skatteintäkter. Detta kan man jämföra med storföretagen som endast bidrar med 13 procent.

De totala skatteintäkterna i Sverige var knappt 1 500 miljarder kronor 2008, enligt Företagarnas rapport. Småföretagarna (egenföretagare och företag med upp till 50 anställda) bidrog med drygt 230 miljarder kronor. Mellanstora företag (från 50 till 499 anställda) bidrog med knappt 164 miljarder kronor i skatt. Därtill kommer storföretagen (med över 500 anställda) som endast betalade 198 miljarder kronor i skatt.

– Vi bidrar gärna. Men det är inte rättvist att systemet premierar de största företagen, säger Företagarnas vd, Anna- Stina Nordmark Nilsson, i ett pressmeddelande.

Skattesystemet slår mot de små företagen som har sämre möjligheter att göra avsättningar, anser Anna-Stina Nordmark Nilsson. De höga arbetsgivargivaravgifterna, som påverkar framför allt tjänstesektorn negativt, är en annan förklaring till att småförtagen blir tungt skattebelastade, menar hon.

PERNILLA WIECHEL

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera