tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Små ränterörelser i Europa

Publicerad: 29 december 2008, 09:06

I måndagens inledande handel visade de europeiska marknadsräntorna små rörelser, med övervikt neråt.


RY

Rickard Ydrenäs


Räntan på den svenska tioåriga obligationen 1052 noterades strax efter öppning oförändrat till 2,46 procent. Den tyska tioåriga räntan sjönk samtidigt 1 punkter till 2,43 procent, varmed räntegapet mellan den svenska och tyska räntan krympte något till -47 punkter (-48).

”De säkerhetspolitiska riskerna i Mellanöstern är åter i fokus på finansmarknaderna efter Israels attack på Gaza i helgen”, skriver Elisabet Kopelman, analytiker på SEB Merchant Banking, i ett morgonbrev.

Det makrorelaterade nyhetsflödet är i övrigt begränsat under innevarande mellandag. Innan öppning har det meddelats att Frankrikes BNP ökade 0,1 procent under tredje kvartalet jämfört med kvartalet före. Jämfört med motsvarande kvartal året före ökade BNP med 0,6 procent.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker en uppgång på just 0,1 respektive 0,6 procent, i linje med det preliminära estimatet. Privatkonsumtionen steg 0,2 procent jämfört med föregående kvartal. Fasta bruttoinvesteringar sjönk 0,2 procent, den inhemska efterfrågan steg totalt 0,2 procent, och exporten steg 1,4 procent medan importen steg 1,7 procent. Under andra kvartalet sjönk fransk BNP med oreviderade 0,3 procent under kvartalet och steg med oreviderade 1,2 procent jämfört med motsvarande kvartal året före.

Elisabet Kopelman drar i morgonbrevet några slutsatser från avgångsintervjuer med vice riksbankschef Irma Rosenberg: ”Den stora räntesänkningen i början av december har fungerat som banken hoppats vad gäller utlåningsräntorna till hushållen. Konjunkturen har snarast varit svagare än väntat i början av månaden, även om det mesta ligger i linje med Riksbankens prognoser. Stora stimulanser, inklusive nya åtgärder från regeringen i Sverige, skyndar på vändpunkten i ekonomin”, skriver Elisabet Kopelman med tillägget ”ingen kioskvältare”.

Finansmarknadsminister Mats Odells har i en intervju sagt att ett antal stora industriföretag bett om stöd för staten för sin finansiering. Han är tveksam till direkta lån från staten till företagen. Men nya besked om hur utlåningsmöjligheterna till företagen ska stärkas väntas nästa år.

Utöver den svenska veckostatistiken från Arbetsförmedlingen, ser det på statistikfronten på måndagen endast ut att bli någon enstaka tysk delstat som levererar december-KPI. Federal Reserve gav på julafton GMAC, som ger bil- och bostadslån, godkännande för att bli bank. Därigenom blir det möjligt för GMAC att få hjälp från medlen i räddningspaketet för finanssektorn, och det blir även bättre förutsättningar för GM, General Motors, att hålla sig kvar på vägen.

Vid den svenska marknadens öppning noterades den amerikanska tvåårsräntan 2 punkter lägre till 2,86 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning. Tioårsräntan sjönk också 2 punkter till 2,12 procent.

På valutamarknaden har dollarn på måndagen försvagats mot euron, för fjärde dagen, på farhågor om att besked under veckan kommer att visa att världens största ekonomi är på väg djupare ner i recession. ”Spänningarna i Mellanöstern verkar leda till köp av euro och schweizerfranc. Det finns mycket osäkerhet om vad som kan hända där”, säger Toshihiko Sakai, på Mitsubishi UFJ Trust & Banking Corp, till Bloomberg. Kronan har stärkts med drygt 4 öre mot dollarn och samtidigt försvagats med drygt 15 öre mot euron, jämfört med lunchtid tisdag.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera