Nyheter
Små marknadsreaktioner efter tyska valet
Publicerad: 27 september 2021, 07:59
Foto: Christof Stache /TT
Tyska socialdemokraterna SPD med kanslerkandidat Olaf Scholz fick flest röster i gårdagens tyska val. Men det är inte säkert att han också blir förbundskansler för nu vidtar förhandlingar som kan dra ut på tiden.
SPD fick 25,7 procent medan konservativa CDU/CSU fick 24,1 procent av rösterna. Både SPD:s förbundskanslerkandidat Olaf Scholz och CDU:s Armin Laschet vill leda nästa regering.
CDU/CSU som varit det bärande regeringspartiet i 15 år väntas inte i första taget vilja fortsätta samarbetet med SPD. Både CDU och SPD har också sagt att efter två regeringsperioder är en sådan konstellation tröttkörd.
Därmed ser det ut som att inget parti bilda en majoritetsregering utan stöd av ytterligare två partier. Avgörande blir i stället förhandlingarna med ”kungamakarna” De gröna och liberala FDP. Men det är två partier som ligger långt ifrån varandra och risken är att de får svårt att enas.
De två mest troliga regeringsalternativen blir en ”trafikljuskoalition” mellan SPD, De gröna och FDP alternativt ”Jamaicakoalitionen” mellan CDU/CSU, De gröna och FDP.
I praktiken innebär det att vi kan få vänta en bit in på nästa år innan vi får se en ny tysk regering. Under tiden fortsätter Angela Merkel att styra landet i en interimsregering.
− Att förbundskansler Angela Merkel avgår efter 16 år vid makten leder till viss osäkerhet, både för Tyskland, men också för EU. Hon har stått för stabilitet och förutsägbarhet genom flera kriser. Den nya förbundskanslern kommer innebära en förändring för både Tyskland och EU, men hur är fortfarande för osäkert att uttala sig om. Det kan dröja flera månader av hårda kompromisser innan vi vet vem som blir förbundskansler och vilka partier som kommer att ingå i nya regeringen, säger SPP:s sparekonom Shoka Åhrman i en kommentar.
Åhrman tror dock inte på några större marknadsreaktioner på börsen efter valet.
− En stabil koalition, som fortsätter att ha ett gynnsamt företagsklimat är bra för svenska företag och för hushållen. Sannolikt kommer dock inte börsen påverkas av valutgången, lika lite som svenska börsen påverkas lite vid våra val, säger Åhrman.
Swedbank analytiker Knut Hallberg konstaterar i en analys att valresultatet inte ha påverkat euron särskilt nämnvärt under morgonhandeln, samtidigt som tyska räntor kan sjunka något.
”Hos räntemarknaden fanns det farhågor om en röd-röd-grön (R2R) regering vilket sannolikt hade inneburit en kraftig expansiv politik. Vi räknar kortsiktigt med små reaktioner på de tyska/euroräntorna när handeln inleds nu på morgonen”, skriver han.
Den stora osäkerheten kan dock tynga euron på kort sikt, menar Hallberg.
”Vår bedömning är att på sikt kommer den ekonomiska politiken bli mer expansiv med bland annat ökade investeringar. Blir det till slut en så kallad trafikljusregering så tror vi att det sker främst genom ökade offentliga investeringar men också innehållande en tydlig fördelningspolitik. En så kallad Jamaicakoalition kommer också på sikt ge ökade investeringar men med delvis annan karaktär och mer inslag för att stimulera näringslivets investeringar”, skriver Hallberg.
Men oavsett regering så är ökade ekonomiska satsningar från Tyskland mycket välkommet för Europa och inte minst för Sverige var största exportmarknad är just Tyskland.
”En handlingskraftig regering som mäktar att hålla ihop skulle på sikt kunna vara positivt för euron och även kunna innebära stigande räntor. Men vi är inte där än och det finns stor risk att regeringsförhandlingarna kommer att ta flera månader”, skriver Swedbanks Knut Hallberg.