lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Skuldrekonstruktion i Grekland oundviklig”

Publicerad: 17 juni 2011, 13:55

SEB:s Robert Bergqvist bedömer att Grekland kommer ställa in sina betalningar. Han förutspår ett ogynnsamt börsklimat under sommaren och hösten.

Ämnen i artikeln:

GreklandskrisenRobert Bergqvist

JP

Joakim Petersson


Oron i Grekland har fått börserna runt om i Europa att skaka de senaste dagarna. Om landet kommer att ställa in sina betalningar är en överhängande fråga. Enligt SEB:s chefekonom Robert Berqvist är det väldigt sannolikt.

– Skulderna är på så höga nivåer att det krävs rekonstruktioner. Den vägen är oundviklig för Grekland, säger han.

Han konstaterar att det främst är banker, pensionsbolag och Europeiska centralbanken som har exponering mot landet.

– Det värsta scenariot är en politisk kollaps i Grekland och, om omvärlden inte ställer upp med betalningar, även en samhällskollaps i landet. Då kommer förlusterna i grekiska banksektorn att spridas i Europa.

Det dystra börshumöret beror, enligt Robert Bergqvist, dels på osäkerhet kring den globala konjunkturen och den amerikanska ekonomin. Den andra faktorn är eurokrisen – som nu är i medias fokus. Han säger att marknaden inte ser någon lösning på de finansiella, ekonomiska och politiska problemen där.

Enligt honom måste det till en lösning på Greklands kris och signaler på att den amerikanska ekonomins inbromsning bara är tillfällig för att marknaden ska stabiliseras.

– Klimatet på börsen kommer inte att vara speciellt gynnsamt. Under sommaren och resten av året kommer det finnas frågetecken kring konjunkturen, säger han.

Men det finns även ljusglimtar.

– Företagens vinstnivåer är generellt sett positiva, vilket är en grund för bra börsutveckling. Det ger möjligheter att investera och att anställa. Men kanske avstår företagen trots det på grund av osäkra omvärldsfaktorer, säger Robert Bergqvist.

JOAKIM PETERSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera