tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Skuldkrisen återkommer och drabbar fler länder”

Publicerad: 29 juli 2013, 09:52

Starkt stigande obligationsräntor, ökad volatilitet med påföljande finansiell osäkerhet över vad som sker med euron har satt press på aktiemarknaderna. Nu spår Jürgen Stark, tidigare chefekonom i ECB, att skuldkrisen återkommer – denna gång med nya rop på hjälp till flera länder i eurozonen.


CF

Christer Fälldin


Jürgen Stark uttalar sig i en intervju i den tyska tidningen Handelsblatt om situationen i Euroland, där den Europeiska centralbanken, ECB, snart tvingas hjälpa ytterligare länder.

Det har bara ett år sedan ECB:s chef Mario Draghi lovade att göra det som krävs för att rädda euron.

Jürgen Stark siar om att ECB inom kort och med stor omfattning tvingas stödköpa olika länders statsobligationer. På tur står Italien och Spanien, men även Frankrike behöver sannolikt samma medicin.

Centralbankchefen Draghi har slagit fast att endast länder som accepterar bankens krav på omfattande åtgärder kommer att få ekonomisk hjälp, men det kravet tror förre chefekonomen inte kommer att kunna behållas.

För att rädda eurozonen från fullständig kollaps kommer sannolikt ECB att tvingas stödköpa statsobligationer även från länder som inte har gått med på att underkasta sig till centralbankens krav på ekonomiska åtgärder.

Jürgen Stark var fram till för två år sedan chefekonom i ECB, men avgick överraskande av ”personliga skäl”. I bankkretsar spekulerades det om att Stark var motståndare till att ECB skulle stödköpa olika länders statsobligationer.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera