lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skattesmäll väntar fastighetsbolag

Publicerad: 18 juni 2012, 07:40

En miljardnota väntar för fastighetsbolag sedan Högsta förvaltningsdomstolen dömt ut Cypernupplägg som skatteflykt. Börsnoterade Fabege och Kungsleden ligger illa till.

Ämnen i artikeln:

FabegeKungsledenSkatteverket

PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Det skriver Dagens Industri.

Ett stort antal domar har vilandeförklarats i avvaktan på det prejudicerande fallet i högsta instans. Totalt handlar det om upptaxeringar på 70 miljarder kronor och en skattesmäll på mellan 15 och 20 miljarder kronor.

För Fabege uppgår den sammanlagda upptaxeringen till 8,4 miljarder kronor, med skattekrav på 2,7 miljarder kronor. För Kungsleden kan likviditetseffekten bli upp till 1,5 miljarder kronor. Även storbanken Nordea och verkstadsjätten Sandvik riskerar skattesmällar i miljardklassen.

Det var under 2006 och 2007 som Skatteverket slog till mot snillrika försäljningar via utlandsägda handelsbolag eller kommanditbolag, med svenska moderbolag.

När exempelvis fastighetsförsäljningar har tagit omvägen via ett cypriotiskt eller holländskt bolag kunde det bolaget sedan sälja vidare bolaget utan att behöva skatta på kapitalvinsten i något av länderna.

Sedan 2008 har det dock funnits en stopplag för den här typen av försäljningar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera