söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skanskas orderingång rasar

Publicerad: 6 april 2009, 07:03

Byggbolaget Skanskas orderingång rasade med 33 procent under första kvartalet jämfört med samma period i fjol.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Bolaget uppger att orderingången i Byggverksamheten preliminärt uppgick till 22,9 miljarder kronor (34,3) under det första kvartalet 2009, vilket innebär en minskning med 33 procent jämfört med samma period i fjol. I lokal valuta var nedgången 40 procent. På de nordiska marknaderna minskade orderingången i lokal valuta med 23 procent, enligt ett pressmeddelande i samband med Skanskas årsstämma på måndagen.

Intäkterna inom Byggverksamheten uppgick preliminärt till 29,8 miljarder kronor (30,5) i det första kvartalet. I lokal valuta var nedgången 16 procent. För de nordiska marknaderna var nedgången i lokal valuta 15 procent. Intäkterna inom Bostadsutveckling uppgick preliminärt till 1,4 miljarder kronor (2,0).

Orderstocken per den 31 mars 2009 uppgick till 141,3 miljarder kronor (143,2). I lokala valutor föll orderstocken med 4 procent.

Bostadsförsäljningen minskade under det första kvartalet i år. 440 bostäder har sålts, en minskning med 47 procent jämfört med det första kvartalet 2008.

I Tjeckien och Finland gick försäljningen ned kraftigt. I Sverige och Norge noterades en viss återhämtning och bolaget sålde något fler bostäder än under motsvarande period föregående år och jämfört med fjärde kvartalet förra året var ökningen markant.

– Vi har en förhållandevis god orderstock i Byggverksamheten. Detta beror bland annat på att vi har stora och fleråriga projekt i orderboken, vilket till viss del uppväger den fördröjning vi sett av nya projekt inom den amerikanska anläggningsverksamheten. Vi ser nu också att det inom detta område kommer ut fler projekt för anbud senare i år, säger Skanskas VD Johan Karlström i en kommentar.

– Den stora utmaningen för Byggverksamheten är att vinna nya uppdrag för 2010 då den svagare konjunkturen sannolikt kommer att påverka oss mer. Om orderingången fortsätter att minska kan vi inte utesluta att det blir nödvändigt med ytterligare kostnadsneddragningar, tillägger Johan Karlström.

Nyhetsbyrån SIX

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera