söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sjukförsäkringen ses över

Publicerad: 5 oktober 2010, 14:28

Många har känt oro under de år som följde i finanskrisens spår. Nu vänds denna oro allt tydligare i tillförsikt, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i sin regeringsförklaring.

Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtRegeringenSjukförsäkring

ME

Magnus Eriksson


I sin regeringsförklaring i dag framhöll statsminister Fredrik Reinfeldt att han leder en minoritetsregering och att han kommer att söka breda lösningar genom diskussioner med främst MP men också S.

– Regeringen kommer att eftersträva breda och ansvarsfulla lösningar i riksdagen, där det kan vara naturligt att löpande föra diskussioner med främst Miljöpartiet men även Socialdemokraterna när förutsättningar ges, sade Reinfeldt.

Många har känt oro under de år som följde i finanskrisens spår. Nu vänds denna oro allt tydligare i tillförsikt, sade statsministern. Han tog upp att Sverige har EU:s starkaste offentliga finanser och att 100 000 fler är sysselsatta nu än 2006.

– Detta är det Sverige som reser sig ur krisen, sade han.

Fredrik Reinfeldt utlovade också en rad reformer förändringar.

Bland annat ska reglerna i den nya sjukförsäkringen ses över, för att se om de har fått icke avsedda konsekvenser för enskilda individer.Regeringen siktar fortsatt på att införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, men återkommer om när och hur.

Arbetslinjen ligger fast och alla som jobbar ska känna att det gör skillnad.

Riktade insatser görs för långtidsarbetslösa ungdomar och andra personer med svag förankring på arbetsmarknaden.

Skatten för ålderspensionärer sänks, som utlovades i alliansens valmanifest, från årsskiftet.

Straffen ska skärpas när det gäller återkommande och upprepad brottslighet. Och polisen ska bli bättre på att använda modern teknik i sitt arbete, för att bli effektivare och för att bli bättre på att hantera brottslighet på nätet.

Fler statliga bolag kan komma att säljas.

Reinfeldt aviserade också en rad reformer för barnfamiljer under mandatperioden. Föräldrar ska bland annat kunna vara föräldralediga samtidigt i 30 dagar under barnets första år. Jämställdhetsbonusen ska förenklas, flerbarnstillägget ska höjas. Bostadsbidragets särskilda bidrag för barnfamiljer höjs från den första januari 2012.

Han framhöll att öppna, toleranta och jämställda samhällen ökar individers frihet och skapar bättre förutsättningar för ekonomisk, social och kulturell utveckling. Han varnade för att ställa människor mot varandra eller skapa misstänksamhet människor emellan.

Regeringen vill satsa på skola och utbildning, bland annat genom ett lärarpaket med fortsatt lärarlyft och vidareutbildning av obehöriga lärare. Antalet undervisningstimmar i skolan ska utökas.

Studiemedlen höjs med 500 kronor i månaden, genom att lånedelen ökas på.

Kommunerna får det utlovade extra tillskottet i form av kommunbidrag på 3 miljarder kronor 2011.

Vårdgarantin ska skärpas stegvis.

På det utrikespolitiska området sade Reinfeldt att Sverige ska vara en stark röst för fred, frihet och försoning i Europa och världen.

– Vi ska vara en tydlig kraft för en gemensam europeisk utrikespolitik som värnar och utvecklar demokrati, folkrätt och mänskliga fri- och rättigheter, sade Fredrik Reinfeldt.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera