fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sista avtalet i hamn

Publicerad: 19 november 2012, 06:22

SAS och danska kabinfacket har enats om ett nytt avtal, säger fackförbundet till Ritzau. Därmed är avtal skrivna med alla flygfack.

Ämnen i artikeln:

SAS

TT


Den danska kabinpersonalen har gått med på en förlängning av arbetstiden till 47,5 timmar i veckan mot tidigare 44 timmar, skriver Ritzau. De har också gått med på att avstå en månadslön per år.

Avtalet ger också möjlighet till arbete i 13 timmar under en arbetsdag.

Sedan tidigare hade de övriga sju fackförbunden kommit överens med SAS-ledningen. Överenskommelserna har inneburit att facken har gått med stora eftergifter för att rädda bolaget.

Vi har gjort en stor uppoffring. I princip möter vi SAS på alla områden. Lön, pension och tjänstgöring, säger Robert Gustafsson, ordförande för Svensk Pilotförenings SAS-sektion.

Svenska tjänstemannaförbundet Unionen, som representerar omkring 600 kabinanställda på SAS, har kommit överens med SAS om ett nytt kollektivavtal.

Avtalet med Unionen, som gäller från den 1 december, innebär inte några sänkningar av de fasta lönerna. Däremot slopas lönerevisionerna 2013 och 2014. Regler för traktamente och tjänstgöringstid ändras och pensionsåldern höjs till 65 år.

Nu återstår för SAS styrelse att summera om villkoren uppfyllts som ställts av ägarna och bankerna för att bevilja ett nödvändigt lånelöfte på 3,5 miljarder kronor.

Där ingår bland annat att SAS ska minska administrationen med 800 personer. Tillsammans med de nya avtalen med flygfacken ska detta ge en kostnadsminskning på 3 miljarder kronor.

Därtill ska bolaget sälja tillgångar för omkring 3 miljarder kronor.

SAS styrelseordförande Fritz Schur anlände till förhandlingslokalerna i Köpenhamn vid 11.50. Han ville inte lämna några kommentarer överhuvudtaget och yttrade inte ett ord när han passerade medieuppbådet, enligt TT:s reporter på plats.

Schur kom tillsammans med SAS vice ordförande, Jacob Wallenberg.

SAS danska presschef Trine Kromann-Mikkelsen säger till nyhetsbyrån Ritzau att piloterna i Danmark, Norge och Sverige visat stort ansvar genom att skriva på avtalen.

Svenska tjänstemannaförbundet Unionen, som representerar runt 600 kabinanställda på SAS, har kommit överens med SAS om ett nytt kollektivavtal. ”Ett mycket svårt beslut”, skriver förbundsordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Avtalet, som gäller från 1 december, innebär inte några sänkningar av de fasta lönerna, enligt pressmeddelandet. Däremot slopas lönerevisionerna 2013 och 2014. Regler för traktamente och tjänstgöringstid ändras och pensionsåldern höjs till 65 år.

SAS-aktien hade vid 10-tiden lyft 25 procent till 7 kronor, vilket kan jämföras med en bottennotering för aktien på 4:80 kronor i torsdags.

Vid senaste årsskiftet låg SAS-aktien på 8:02 kronor efter ett kursras på 64 procent under 2011.

SAS-aktien, som noterades på Stockholmsbörsen kort före terroristattackerna med passagerarflygplan mot USA den 11 september, kostade som mest cirka 340 kronor under sommaren 2007.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera