lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Securitas ökade vinsten

Publicerad: 7 augusti 2009, 10:24

Säkerhetsföretaget ökade både vinsten och försäljningen under det andra kvartalet.

Ämnen i artikeln:

Securitas

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Säkerhetsföretaget Securitas redovisar en vinst före skatt på 679 miljoner kronor för det andra kvartalet i år. Motsvarande period i fjol var vinsten 607 miljoner kronor.

Försäljningen steg till 15 907 miljoner kronor, jämfört med 13 253 miljoner kronor.

Det ekonomiska läget fortsätter att vara besvärligt och ett stort antal av bolagets kunder är fortsatt pressade att sänka kostnaderna, bland annat de totala kostnaderna för säkerhet, konstaterar Securitas i rapporten.

”Konjunkturnedgången skapar ökade möjligheter för förvärv i Nordamerika som vi tänker utnyttja selektivt när de uppstår”, skriver vd Alf Göransson i rapporten.

Ingen större dramatik

– Det var inte speciellt mycket dramatik i rapporten. Lite svagare än väntat på organisk tillväxt men hyfsat i linje med konsensusestimatet på rörelsemarginalen. Finansnettot var lite högre än väntat, de har ju en högre ränta på den nya eurobonden på 500 miljoner. Dessutom lite högre skattesats för helåret så avvikelsen på net profit är lite större. Men som sagt, jag tycker inte att det var någon större dramatik i utvecklingen för själva rörelsen, säger en analytiker till Nyhetsbyrån SIX.

En annan analytiker lyfter fram marginalutvecklingen i USA som imponerande med tanke på att tillväxten är så svag.

– Det är ju negativ organisk tillväxt. Jag är också imponerad över hur man lyckas upprätthålla tillväxttakten i aviation-segmentet, trots en starkt sjunkande marknad där. Jag är även imponerad av att man håller uppe marginalerna i det segmentet.

Analytikern är dock orolig över att bolaget, trots tillväxten i aviation-segmentet, får ett marginaltapp på grund av svagheter i Frankrike och Spanien.

– Och där ger de inte heller uttryck för, under telefonkonferensen, att det är någonting som håller på att bli bättre.

Angående eventuella estimatförändringar tror en analytiker att estimaten tas ned generellt.

– olk kommer att få försämra sina finansnettoestimat eftersom bolaget kommer få höjda skattesatser och dessutom är det här en valutaomräkningsförlorare. EPS-tillväxten bör, allt annat lika, bli något lägre än vad man väntade sig tidigare.

Slutligen säger en analytiker att det är möjligt att aktien kan prestera ganska bra under hösten, men då främst för att den gått så dåligt på senare tid.

Klockan 11.16 på fredagen var Securitas aktie upp 0,8 procent till 66,25 kronor. SIX Generalindex hade vid samma tillfälle minskat 0,9 procent.

TT och Nyhetsbyrån SIX

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera