tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SEB-enkät: Majoritet spår oförändrad ränta nästa vecka

Publicerad: 22 april 2022, 05:25

Foto: Jonas Ekströmer /TT

SEB:s återkommande enkät bland stora aktörer på den svenska räntemarknaden visar att en majoritet spår oförändrad styrränta i april, men en liten minoritet räknar med en höjning på 50 punkter. Det framgår av ett kundbrev på fredagen. Riksbankens policybeslut meddelas den 28 april.


Nyhetsbyrån Direkt


Den genomsnittliga väntade reporäntan i april är 0,09 procent.

67 procent av de svarande ser en oförändrad policy, medan 29 procent tror på en höjning med 25 punkter och 4 procent ser en räntehöjning med 50 punkter redan vid detta möte.

Snitt- och medianprognosen är att Riksbankens räntebana kommer att indikera ungefär tre räntehöjningar både i år och nästa år. Förväntningarna lutar över mot uppsidan, och några få spår att räntebanan kommer att överskrida den nuvarande prissättningen på marknaden, vilket inkluderar minst en 50-punktershöjning i år.

Det är främst för slutet av 2023 och 2024 som förväntningarna lutar över mot uppsidan, där den högsta förväntade policyräntan är 3,5 procent. Den högsta förväntade räntan vid slutet av 2022 ligger på 2 procent, men över 90 procent av de svarande räknar med att reporäntan då ligger i intervallet 0,4-1,0 procent.

Samtliga svarande räknar med att Riksbanken kommer att höja styrräntan i år och nästan alla indikerar en höjning senast i juni.

I snitt ligger den väntade sannolikheten för en räntehöjning med mer än 25 punkter vid något möte under 2022 på 27 procent. Endast 8 procent ser en sannolikhet på över 50 procent för en större höjning, medan 12 procent tror att sannolikheten är 50 procent.

Bedömningen för den långsiktiga neutrala styrräntan ligger på 2,3-2,4 procent, estimaten ligger i intervallet 1,5-4,0 procent.

Inflationstakten och växelkursen ses som de mest troliga skälen till varför Riksbankens penningpolitik kommer att avvika från ECB:s.

Marknaden ser för närvarande (20 april) en sannolikhet på 95 procent för en höjning den 28 april och diskonterar en styrränta på 1,28 procent vid årets slut.

Förväntningarna på QE-köpen under andra halvåret i år är delade, men i snitt väntas köpen minskas till ungefär 20 miljarder kronor under tredje kvartalet och ytterligare till 10 miljarder kronor under fjärde kvartalet. Några få tror att köpen kommer att sänkas till noll redan under tredje kvartalet.

En bred majoritet räknar med att sammansättningen av köpen kommer att vara oförändrad jämfört med andra kvartalet.

60 procent av de svarande tror att Cecilia Skingsley kommer att ersätta Stefan Ingves som Riksbankschef när hans mandat löper ut. Hela 13 procent spår att Ingves kommer att få en fjärde mandatperiod som riksbankschef när den nuvarande löper ut vid årsskiftet.

Undersökningen gjordes den 18-20 april.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera