måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Se upp med näthandeln

Publicerad: 28 november 2011, 08:10

Årets julrusch väntas bli den jäktigaste hittills. Handlar du hellre klapparna i lugn och ro kan du utnyttja näthandlarnas särskilda julerbjudanden. Se bara till att du känner till dina rättigheter.

Ämnen i artikeln:

HUIDetaljhandelE-handelJulhandel

JP

Joakim Petersson


Trots löpsedlar som skriker om skuldkris och nedkyld svensk ekonomi väntas julhandeln slå rekord – i år igen. Om än med knapp marginal. Handelns utredningsinstitut, HUI, bedömer att julhandeln kommer att omsätta 65,2 miljarder kr, vilket är en ökning med 1 procent jämfört med i fjol.

Det blir ett välkommet klirr i kassan för detaljhandeln som har haft ett kärvt 2011. Konsumenter har i stor utsträckning valt bort detaljhandeln till förmån för bland annat restaurangbesök, resor och bilköp, enligt HUI. I vissa branscher är julhandeln helt avgörande, exempelvis sker en fjärdedel av all leksakshandel i december.

Vill du undvika trängseln under julruschen är e-handel ett alternativ. Kristoffer Geiser arbetar på Ehandel.org, en organisation för e-handelsföretag. Han vittnar om att medlemsföretagen är i startgroparna. Bästsäljarna bunkras upp, extrapersonal kallas in. Många näthandlare laddar också med specialerbjudanden inför julen.

”Fri frakt är vanligt och även att ångerrätten förlängs”, säger Kristoffer Geiser.

För möts du av besvikna blickar efter paketöppning, då kan förlängd ångerrätt komma väl till pass. Annars har du bara 14 dagar på dig att meddela försäljaren att du ångrar köpet. Dagarna börjar räknas från det datum då du tar emot paketet.

Värt att påpeka är att ångerrätten inte gäller för alla typer av varor. Dit hör bland annat transporttjänster, tidningar, lotter och evenemangsbiljetter. För datorprogram och dvd-filmer upphör ångerrätten om du bryter plomberingen.

Det är också viktigt att känna till dina rättigheter om klapparna inte hinner till tomten. Kommer inte varan till dig i tid har du rätt att häva köpet och få pengarna tillbaka. Kontakta företaget och be dem häva köpet. Senast 30 dagar efter att du kontaktat företaget ska pengarna betalas tillbaka. Leveranstid står i avtalet, om inte gäller 30 dagar.

Kolla upp att näthandlaren är seriös. Sök på företagsnamnet genom sökmotorer på nätet, och läs andras omdömen. Håll utkik efter trygghetsmärkning. Symbolerna ”Trygg E-handel” och ”Certifierad E-handel” är vanliga bland svenska e-handelsbutiker. Ta även reda på hur företaget hanterar frågor och klagomål.

Så återstår det bara att klura på vad paketen ska innehålla. Färdiga matkassar kanske?

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera