lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Se upp med HQ och Carnegie

Publicerad: 10 september 2010, 11:09

De är bolag med oklar verksamhet och små egna tillgångar, och därför ingenting att ha i portföljen. Det är Marcus Hernhags svar på de många frågor om HQ och Carnegie som kom in under dagens aktiechatt.


AB

Anna Blomén


moderator

: Hej och välkomna till dagens aktiechatt!

Emil Lindgren: Hej Marcus! Vad tror du om potentialen i Eniro nu när kursen varit väldigt pressad?
Marcus: Hej! Risken är fortsatt minst lika hög som potentialen. En lottsedel.

Oscar: Marcus, du rockar! : – ) Vad tycks om min ”pengamaskin”: HM, Ratos, Kinnevik, Öresund, SCA, Claes Ohlson och en liten SAS-post? Tack.
Marcus: Tack! Jag gillar din pengamaskin, men det behövs nog en del tur om SAS ska få luft under vingarna och långsiktig bärkraft…

Janne: Tack för den bra chatten. Läste nedanstående nyhet på Reuters imorse, ofta ser man den typ av nyheter där NÅGON eller några har ”concerns”, men dessa namnges sällan/aldrig. Som amatör kan man lätt att få intryck av att hela marknaders dagliga svängningar i viss styrs av en mindre grupp, kan du göra mig klokare? Reuter-klipp: ”FTSE is seen opening 34 to 37 points down on Friday, retreating from the previous session’s four-month closing high, on RENEWED CONCERNS about the health of the European banking sector before the release of new financial sector regulations”.
Marcus : Alla på marknaden är aldrig helt ense om något, men ofta beskriver media de stora strömmarna och det senaste i t.ex. termer av ”förnyad oro”. Det kan vara allt från enskilda som fått ge uttryck till varför de tror det går t.ex. ned, till mera utbrett och allmänt känt varför Mr. Market är på ett visst humör.

Gert: Hej, jag köpte 2000 Artimplant för drygt 2 Kr. st i början av året. Värdet nu 0,95 Kr! Vad gör jag? Behålla, sälja eller köpa vid nyemissionen? Tacksam för råd, tack Gert
Marcus: Hej! Jag kan inte rekommendera dig att satsa på Artimplant, det går för dåligt för dem.

Maths Nilsson: Hur ska vi göra med HQ-aktierna, sälja eller bejhålla?
Marcus: Mitt råd är att sälja. Ingen verksamhet finns kvar och det egna kapitalet, substansen, är ca 2 kr per aktie.

Christina Skant: Har konvertibler i PA Resources. Ska jag nappa på erbjudandet nu och sälja dem för 8,52?
Marcus: Är du långsiktigt i bolaget finns det ingen direkt anledning att sälja. Du får rätt bra ränta varje år, och troligen har aktien bottnat. Men jag har inte räknat exakt på saken.

Johan: Hej! Vad tycker du om bolaget Fred Olsen Energy, är det ett bra bolag att äga 15-20 år? mvh Johan
Marcus: Hej! Ja, det tror jag. Men det blir nog en guppig resa.

Bosse i Malmö: Har sålt och gjort en förlust på aktier, nu har mina Haldex stiget så om jag säljer dem så är vinsten på dessa samma som min förlust. Fråga skall jag sälja mina Haldex nu.
Marcus: Ja, det låter inte helt fel. Haldex har förvisso farten uppe, så om det blir en dipp på börsen kan du eventuellt köpa tillbaka dem då.

Marianne: Jag har 200 st aktier i Carnegie. Vad bör jag lämpligen göra med dem? Behålla eller sälja?
Marcus: Det Carnegie du äger aktier i saknar verksamhet, men driver rättsprocesser. Jag tycker inte det är något att satsa sina pengar i, en galen liten lottsedel helt enkelt. Överväg därför att sälja aktierna (om du eller din mäklare kan hitta en köpare).

Småföretagare: Hej, Vågar man behålla sina HQ aktier och tror du att de kan öka i värde på lång sikt? Carnegie har ju gått upp 3 ggr i värde sedan de hade sina problem.
Marcus: Hej, båda är/var relativt verksamhetslösa. Lottsedlar kan gå lite hur som helst. HQ-resterna på börsen känns övervärderade i nuläget, men allt är möjligt.

Viktor: Hej! Hur började ditt intresse för aktier?
Marcus: Hej! Jag och farsan började våren 1998 snacka om aktierna han köpt åt mig många år tidigare, så jag började intresserade mig och handla. Sen kom börskraschen 1998, minus 39 procent på tre månader. Men tydligen fick det mig inte att ge upp. 🙂

Ove: Hej! Snyggt skägg som vanligt! Var hittar man utdelningsdatum för utländska aktier? Just i detta fall letar jag efter Fortum Oyj.
Marcus: Hej! Tack för komplimangen. Utdelningsdatum står ofta på respektive bolags sajt. Någon stor bra sammanställning eller riktigt lätt sätt att hitta kommer jag i hasten inte på.

Fredrik: Hej. Jag skulle vilja ha förslag på 5 aktier, som jag kan köpa på Stockholmsbörsen som jag kan ha väldigt länge ( 20-30 år ) i byrålådan. Har nu Atlas Copco och New Wave Group. Tack för en bra chatt. Trevlig helg!
Marcus: Hej! Jag föreslår H & M, Ratos, Kinnevik, Investor, Astra.

Oskar: Säljläge på hexagon? Köpläge ABB?
Marcus: Det är mycket möjligt, ja.

Leif: I vilka bolag/marknader skulle du själv sätta in 500kkr på 1-2 års sikt?
Marcus: De bolag som jag redan nu äger, och dem hittar du längst bak i PA och Placeringsguiden. När det gäller marknader gillar jag Norden och tillväxtmarknader.

Sam: Hej! Vad tror du om Getinge? Sälja eller behålla?
Marcus: Hej, jag tycker du kan behålla Getinge. Det är ett välskött bolag.

mathias: Vad tror du om fonderna Labrusca Global och SEB BRIC?
Marcus: Labrusca är dyr men verkar lovande. SEB Bric placerar i intressanta länder men jag vet inte hur bra fonden är.

Nils: Om det nu går så himla bra för Sverige, så varför syns inte det på börsen?
Marcus: Syns det inte? Stockholmsbörsen gick jättebra ifjol, och är upp 11 procent i år.

Karl-Johan: Jag undrar vad du rekommendera när man ska ”säkra” sina tillgångar. Jag menar då att jag sparar vanligtvis i aktier och fonder men om ett år behöver jag en större summa till renovering av huset och vill inte ta så stor risk fram till dess. Bankkonto ger ju ”ingenting” så vad har jag för alternativ? Önskar en trevlig helg och tackar för ett uppskattat inslag på PA
Marcus: Korta räntefonder och högräntekonto hos nischbank ger lite mer än vanligt bankkonto. Utan större risker, ingen större avkastning. Eftersom du behöver pengarna om ett år är det nog värt att bara få låg avkastning.

TOMAS Ö: Hej Markus. Har en fråga . Har Boliden och meda vad tror du. Skall jag avyttra dom eller tror du på en ökning på dessa. Bra chatt sida.
Marcus: Hej! Privata Affärer har för tillfället köpråd på båda dem aktierna.

Johan Linde: Vem lånar ut pengar till USA hela tiden med tanke på deras enorma statsskuld? Det är många länder med stora skulder t.ex. Japan, vilka länder är det som sitter på kassakistan? Eller trycks det nya pengar hela tiden, tacksam för en förklaring.
Marcus: Kina har lånat ut hundratals miljarder till USA. ”Det är ju så säkra pengar”… Även pensionsfonder, privata institutioner och andra stora placerare köper rätt mycket statsobligationer.

Lars: Har 200000kr Nokia Eric eller axis. Tack
Marcus: Jag skulle satsa på Axis i första hand. Men jag skulle å andra sidan inte satsa allt på ett kort.

Vinko: Hej Marcus Jag har Betsson och Orc Software på minus. Finns det något hopp om bättring för dessa aktier.
Marcus: Hej! Ja, det finns det.

Hanna Lindvall: Jag har aktier i Morphic och Readsoft, som inte gått så bra. Bör jag sälja eller finns det chans till vändning?
Marcus: Morphic kan jag inte rekommendera efter alla turer i det bolaget. Men Readsoft tror jag går rätt hyfsat som bolag. Det borde visa sig till slut.

MorganW: Vilken orsak kan det vara att Volvo A är värderad mer än fyra kronor lägre än Volvo B.?
Marcus: Fler röster på årsstämman, kanske.

Caroline Roos: Hej, Jag har 10000 cisl aktier som har varit avnoterade sedan ett par år tillbaka. Kan jag sälja dom till min man för ett öre styck (jag betalade 34 öre) och sedan dra förlust på nästa års taxering. Tack
Marcus: Hej! Ja, det kan du.

Christina L. Hur placerar en 64 Åring 10 miljoner kapitalförs. eller vanlig depå är kund hos nätmäklare har bra pension ej behov av pengarna
Marcus: Om du ska vara aktiv eller ha högutdelande bolag är kapitalförsäkring bäst, annars vanlig aktiedepå.

Håkan Berg: Hej Marcus! Vad tror du om börsutvecklingen i Sverige och globalt de närmaste månaderna eller 1-3 år? Om man har några tiotusenlappar på ett nästan 0-%-konto och samtidigt har ett obundet lån på samma belopp ungefär, är det då bäst att betala på lånet eller ska man investera dem i fonder istället. Och nu tänker jag inte på de 10000–20000 kr som ”alla” borde ha för oförutsedda utgifter.
Marcus: Hej! Personligen skulle jag satsa på aktier och fonder, men den som inte är lika riskbenägen amorterar på lånet. Jag vet inte om jag kan säga vilket som oaktat risken är bäst.

Lennart: Hej! Har du svar på min fråga?
Marcus: Hej! Ja, fast det är ett något diffust svar. Om det var du som frågade om Panaxia så är svaret att de verkar gå bra, men att resultatet är oroväckande svagt. Inget givet köp alltså.
moderator: Tack för alla frågor! Intresset idag var till och med större än vanligt. För dem som inte hann få svar på sina frågor så är vi tillbaka nästa fredag igen!

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera