tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Se upp för onödiga specialförsäkringar

Publicerad: 15 april 2009, 10:54

Ta dig en ordentlig funderare innan du köper till en specialförsäkring till din nyköpta DVD, kylskåp eller dator. Försäkringarna är dyra och i vissa fall helt onödiga.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Du står där i kassan med en ny laptop under armen och expediten frågar och du vill köpa en tilläggsförsäkring som skydd om datorn går sönder efter att garantin har gått ut.

Det där låter ju tryggt och bra, tänker du, och svarar ja.

Känns det igen?

Men att teckna en tilläggsförsäkring är inte något du bör bestämma dig för i all hast. Först måste du läsa igenom villkoren och titta både på vad försäkringarna gäller för och vilka begränsningar som finns.

Dessutom måste du kontrollera vilket skydd du har sedan tidigare i din hemförsäkring, särskilt om du har allrisktillägg. Därtill kommer det lagstadgade skyddet i konsumentköplagen. Inte alltid lätt att hålla reda på.

Självklart har vitvaru- och elektronikbranschen sitt eget intresse. Den tjänar i tysthet stora pengar på vår okunskap.

Se nu därför till att bli en kritisk konsument – även när det gäller butikernas special- och trygghetsförsäkringar. Du kan spara tusenlappar om året.

Här har jag skrivit ned fem enkla hållpunkter som du kan tänka på innan du tecknar försäkringen:

1. Kontrollera vilket skydd du får genom garantin, hemförsäkringen (allriskförsäkringen) och konsumentköplagen.

2. Ta reda på vad trygghetsförsäkringen exakt gäller för och läs det finstilta.

3. Står kostnaden för denna försäkring verkligen i relation till varans värde. Ibland är försäkringen löjligt dyr med tanke på vad prylen kostar.

4. Om du betalar med kreditkort ingår i vissa fall en allriskförsäkring. Vad gäller för just ditt kort?

5. Det finns även fördelar med trygghets- och specialförsäkringar. De har ofta låg självrisk och mer fördelaktiga åldersavdrag än vanliga försäkringar.

Det är också bra att veta att Sverige har en stark konsumentköplag. Vid ett så kallat ursprungligt fel, eller fabrikationsfel, så har du tre år på dig att reklamera varan. Och detta gäller alldeles oavsett vad butikens garanti säger.

PER HAMMARLUND, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera