lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Se upp för falska sedlar

Publicerad: 16 juli 2013, 09:35

Fler förfalskade sedlar. Det fruktar många butiker när 16 miljoner sedlar ska bytas ut.


FN

Fredrik Nejman


Den sista december blir 1 000-lappar och 50-lappar utan så kallat folieband värdelösa. Det kommer att öka risken för att det dyker upp fler förfalskade sedlar. Det menar många av de handlare som varit med i Svensk Handels framtidsbarometer.

– Tusenlappen har varit ett litet problem för oss tidigare. Men nu har det kommit in fler förfalskade sedlar och vi är säkra på att det beror på att gamla sedlar ska bytas in. Vi räknar kallt med att få se ännu fler förfalskade tusenlappar under hösten, säger Per Giejer, säkerhetschef på Svensk Handel, till Svenska Dagbladet.

Enligt Riksbanken upptäcktes 444 förfalskade sedlar det första halvåret i år. I fjol var det 533 på hela året.

Totalt är det närmare 16 miljoner sedlar som blir värdelösa vid årsskiftet. Det finns två sätt att bli av med dem före de blir ogitliga.

Dels kan du handla för dem senast den 31 december 2013, dels kan du sätta in dem på ett bankkonto senast den 28 februari 2014.

Riksbankens beslut att plocka bort sedlarna är ett första steg mot att fasa in de helt nya sedlar som kommer ut med början i oktober 2015. På sedlarna kommer bland andra Greta Garbo, Astrid Lindgren och Ingmar Bergman att finnas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera