lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Schweiz Gipen-affär kan stoppas

Publicerad: 1 december 2011, 07:45

Flera stora politiska partier i Schweiz är emot landets planerade köp av det svenska stridsflygplanet Gripen och kommer att försöka stoppa köpet.

Ämnen i artikeln:

SchweizSaab

TT


”Vi behöver inget flygvapen med nya stridsflygplan, det är överdriven lyx, säger Evi Alleman, socialdemokratisk parlamentsledamot och säkerhetspolitisk talesperson”, till Ekot i Sveriges Radio.

Köpet av planen ingår i ett större försvarspolitiskt beslut som kan komma att ställas inför en folkomröstning.

Försvarskoncernen Saabs aktie rusade på börsen när det under torsdagen blev känt att Schweiz vill köpa 22 Gripenplan. Aktien stängde på plus 11 procent.

”Det som är bra för Sverige och andra länder måste också vara bra för Schweiz”, kommenterade Schweiz försvarsminister Ueli Mauer.

Han angav på en pressträff Gripens egenskaper, pris och industrisamarbetet med Saab som anledning till att det svenska planet valdes.

”Köpet av Gripen betyder kanske inte att vi får Europas bästa stridsflygplan. Men vi får ett plan som till fullo motsvarar våra förväntningar _ och vi har ändå inte tänkt oss att slå några världsrekord på detta område”, säger försvarsminister Ueli Maurer.

Han sade vidare att det nu vidtar förhandlingar med Sverige och Saab om att få alla detaljer på plats. Men första flygplanen kommer i bästa fall ha levererats redan 2015, enligt Maurer.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera