söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Schörlings 
hemliga recept

Publicerad: 1 september 2010, 13:22

Under Melker Schörlings och Ola Rolléns ledning har Hexagon blivit en av de senaste årens största börssuccéer. VA avslöjar hur.

Ämnen i artikeln:

VA aktietips

JB

Johan Bergsgård


När Melker Schörling klev in för tolv år sedan var Hexagon ett spretigt konglomerat med en rad små lokala verksamheter som aldrig skulle kunna växa sig globala.

I dag är han huvudägare i ett fokuserat, världsledande bolag som värderats upp drygt 1 200 procent till 33 miljarder kronor på börsen. Resan har visserligen inte varit spikrak och så sent som sommaren 2008 var det då högt skuldsatta Hexagon illa ute i finanskrisens spår.

Mätteknikföretaget och dess radarpar styrelseordförande Melker Schörling och vd Ola Rollén tillhör börsens absoluta tillväxtraketer de senaste åren. Hexagon har under Rolléns ledning och Schörlings överinseende förvärvat fler bolag de senaste åren än något annat börsbolag. Sedan Ola Rollén blev vd har Hexagon hunnit med ett trettiotal förvärv.

Bolaget har växt så det knakar. Det syns inte minst på omsättningen som växt från 4 946 miljoner kronor 1998 till 13 500 miljoner kronor 2010 enligt vår prognos. Det betyder att omsättningen växt med 173 procent under perioden. Målsättningen fram till utgången av 2011 är att Hexagon ska nå en omsättning om 20 000 miljoner.

Det glädjande är att rörelseresultatet växt ännu snabbare. Samtidigt har de räntebärande skulderna skjutit i höjden och tiodubblats.

Hexagon är en världsledande leverantör av system för mätning av objekt i både en, två och tre dimensioner. Systemen mäter med stor precision och ger på kort tid tillgång till stora mängder mätdata. För Hexagons kunder innebär detta ökad effektivitet, höjd kvalitet och betydande kostnadsbesparingar i deras produktion.

Ola Rolléns uppgift som nytillträdd vd år 2000 blev att i grunden bygga om bolaget från ett traditionellt svenskt konglomerat till en fokuserad teknikkoncern med internationell inriktning.

Företagsköpen har alltid präglat Hexagons historia. Under åren har välkända svenska företag som Trustor, VBG och Svedbergs varit i bolagets ägo. Med det nya fokuset på mätteknik kom i stället bolaget att investera i en rad internationella koncerner. Strategin är professionaliserad internt och man följer flera hundra bolag världen över för att hitta nya förvärv som kan stärka Hexagon.

Med en sådan inbyggd förvärvsmaskin skulle Hexagon teoretiskt sett kunna växa ännu snabbare.

Men Hexagons expansionstakt begränsas av finansiärernas restriktion, som innebär att koncernens nettoskuld inte får överstiga 3,5 gånger ebitda. Målsättningen är att de bolag som förvärvas inom ett år efter övertagande ska värderas 10 gånger lägre än företagets rörelseresultat.

Den första och kanske viktigaste pusselbiten i bygget av dagens Hexagon lades i november 2000 när man meddelade att man ingått ett avtal med styrelsen för Brown & Sharpe om att förvärva företagets hela verksamhet inom mätteknikområdet för 170 miljoner dollar. Redan då, för tio år sedan, förutsåg Hexagon den konsolidering av mätteknikbranschen som skulle komma.

Fem år senare togs nästa stora utvecklingssteg då schweiziska Leica förvärvades. Köpet av geospatialdata- och mätteknikspecialisten gjordes i syfte att kunna skapa en världsledande aktör på marknaden för mätteknik.

Det senaste i raden av alla förvärv, och det hittills största, är mjukvarukoncernen Intergraph Corporation som offentliggjordes tidigt i somras. Hexagon betalade 15,7 miljarder kronor för ett skuldfritt bolag. Även om finansieringen lösts kortsiktigt kommer bolaget att tvingas göra en nyemission på motsvarande 6,5 miljarder kronor så snart köpet är genomfört.

Och varför köper Hexagon Intergraph?

Bolaget kompletterar befintlig verksamhet på ett bra sätt samtidigt som Hexagon ser goda tillväxtmöjligheter inom de mjukvaruområden som Intergraph är specialist på: computer aided design (CAD) och geografiska informationssystem (GIS) som man kan visualisera, presentera och bearbeta komplexa datamängder med. Det är ett hyggligt stort bolag, som i fjol redovisade en omsättning på 5 770 miljoner kronor vilket kan jämföras med Hexgons omsättning på 13 500 miljoner kronor.

Att Hexagon varit ett relativt okänt börsbolag är inte en medveten strategi från Melker Schörlings sida – även om han hellre tycks låta resultaten tala.

2008 plockade han upp finansmannen Mats O Sundqvists aktier när denne tvingdes sälja efter tio år som näst största ägare. Mats O Sundqvist befann sig i en prekär situation.

Först såg det ut att bli en riktigt dålig affär eftersom aktien störtdök i samband med börsraset och en snabbt försvinnande orderingång. Melker Schörling ville ta kontroll över bolaget och samtidigt förhindra det stora antalet aktier att komma ut på marknaden vilket skulle kunna ställa till trubbel.

Men sedan botten på 26 kronor har aktien repat nytt mod och återigen utklassat börskollegerna.

Förvärvet av Intergraph är en ny utmaning men också en trigger för Hexagonaktien. Kanske kommer Intergraph visa sig vara Hexagons viktigaste förvärv hittills. Det är definitivt inte det sista i Hexagons historia.

Bild 1/2  

Melker Schörling Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX

Fokuserad. Ola Rollén har förvandlat Hexagon.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera