söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SCB: Pandemin kostar svensk ekonomi flera hundra miljarder

Publicerad: 6 maj 2020, 10:09

Foto: Shutterstock

Den minskade konsumtionen under coronapandemin slår hårt mot flera branscher långt ner i leverantörskedjorna, enligt en analys från SCB som visar att de totala effekterna kan mätas i hundratusentals jobb och flera hundra miljarder kr bara under 2020.


Nyhetsbyrån Direkt


”Coronakrisen väntas leda till en minskad efterfrågan i Sverige vad gäller såväl privat konsumtion som export. Det slår inte bara mot exempelvis fordonsindustrin, hotell, restauranger och resenäringen. Även branscher längre ner i leverantörskedjorna drabbas”, skriver SCB.

Den direkta effekten av coronapandemin är att BNP minskar med 200 miljarder kr och sysselsättningen med 225.000 personer. Men till detta kommer indirekta effekter på andra branscher än de direkt drabbade.

”Den indirekta effekten innebär att BNP minskar med ytterligare 110 miljarder kr, och att antalet sysselsatta minskar med ytterligare 110.000 personer”, skriver SCB

Totalt minskar alltså BNP med 310 miljarder kr och sysselsättningen faller med 335.000 personer.

Nedgången i efterfrågan väntas samtidigt ge positiva klimateffekter då utsläppen av växthusgaser beräknas minska med totalt 3,9 megaton. Den indirekta klimateffekten är enligt analysen nästan lika stor som den direkta.

SCB har utgått från Konjunkturinstitutets senaste prognoser, där efterfrågan väntas minska med motsvarande runt 400 miljarder kr. Med hjälp av dessa prognoser och egna data har SCB gjort en så kallad input-output-analys av effekterna för BNP, sysselsättningen och utsläppen av växthusgaser. Med hjälp av en input-output-analys kan man analysera hur branscher påverkar varandra genom att produktionen i en bransch utgör input för andra.

”Analysen bygger på ett material som ständigt förändras och bör tolkas med försiktighet, men den visar tydligt hur problem i enskilda branscher kan få stora effekter på hela ekonomin”, skriver SCB.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera