fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Scania står starkt

Publicerad: 7 juni 2012, 07:41

Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Scania får den 1 september en ny internt rekryterad vd i form av Martin Lundstedt. Nuvarande vd Leif Östling flyttar till ägaren Volkswagens ledningsgrupp och blir där ansvarig för lastvagnarna.


Marcus Hernhag


Rockaden är en följd av att samarbetet mellan Scania, MAN och Volkswagen blir allt närmare. Det ger synergier mellan bolagen, som stordriftsfördelar när det gäller produktutveckling.

Volkswagen äger 46 procent av kapitalet och 71 procent av rösterna i Scania. Om några år blir det kanske en sammanslagning med MAN för att få ännu mer synergier i företagsgruppen och ge Volkswagen full kontroll över kassaflödena.

Men det kan också finnas fördelar med att Scania är börsnoterade och därmed fortfarande något självständiga, det finns många exempel på storfusioner som misslyckats. Det är därför inte givet att det alls blir något uppköp.

De 24 analytiker som rapporterar till databasen Factset spår att Scanias vinster i år blir 9,14 kr per aktie. Det ger ett p/e-tal på 13, vilket utifrån årets vinstsvacka inte är särskilt högt. Scania är ett av de mer välskötta lastbilsbolagen med exempelvis klart högre vinstmarginaler än Volvo.

Är du gammal aktieägare och fortsatt långsiktig bör du behålla dina aktier. Vd-bytet innebär ingen försämring precis och i nästa högkonjunktur kommer Scania att klara sig bra. Direktavkastningen på 4,2 procent är en trygg inkomst till dess.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera