onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SCA delar upp koncernen – kursen stiger brant

Publicerad: 24 augusti 2016, 07:15

SCA:s styrelse har startat ett arbete som syftar till att dela koncernen i två olika noterade divisioner, en hygiendivision och en skogsindustridivision. Ett av skälen är att skapa ytterligare värde för aktieägarna. Både A- och B-aktien steg brant när handeln inleddes på onsdagen. Båda ökade mer än 10 procent.

Ämnen i artikeln:

IndustrivärdenMagnus Groth

CF

Christer Fälldin

Nyhetsbyrån Direkt


Första avslut gjordes till kursen 280 kr, knappt 12 procent över tisdagens stängningskurs.

Efter ett par minuters handel bytte aktier ägare till nivåer kring 278 kr.

SCA planerar enligt ett pressmeddelande att dela koncernen i två noterade bolag, ett hygien- och ett skogsindustribolag. En utdelning av hygienbolaget och notering på Stockholmsbörsen väntas under det andra halvåret 2017.

Koncernen meddelar i dag på sin hemsida att styrelsen avser att föreslå delningen vid årsstämman 2017. Tanken är att dela ut hygienverksamheten till aktieägarna, enligt Lex Asea.

Vid en utdelning av hygienverksamheten får SCA:s aktieägare, utöver sitt befintliga aktieinnehav, även aktier i det nya noterade hygienbolaget.

– Våra hygien- och skogsindustriverksamheter är två starka verksamheter med attraktiva erbjudanden inom sina respektive områden. Efter en noggrann analys har vi kommit fram till att en uppdelning av SCA i två noterade bolag är det bästa sättet att fortsätta skapa aktieägarvärde, kundnytta och ytterligare utvecklingsmöjligheter, säger Magnus Groth, vd och koncernchef för SCA.

Norges Bank, som är SCA:s näst största ägare efter Industrivärden, stöder förslaget att dela upp bolaget i två delar, en hygien- och en skogsindustridel.

Det framgår av Norges Bank Investment Managements hemsida.

Norges Bank kontrollerar drygt 8 miljoner A-aktier och drygt 31 miljoner B-aktier i SCA, motsvarande 8,7 procent av rösträtterna.

Även Industrivärden stöder enligt morgonens pressmeddelande från SCA förslaget.

– Som långsiktig kapitalförvaltare och aktiv ägare i SCA delar vi bolagets bedömning att en uppdelning av verksamheten är värdeskapande över tid, kommenterar investmentbolagets vd Helena Stjernholm.

Industrivärden kontrollerar cirka 35 miljoner A-aktier och 32 miljoner B-aktier i bolaget, vilket ger knappt 30 procent av rösterna.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera