fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Sänk risken om du ligger sömnlös”

Publicerad: 23 september 2011, 14:22

Det tipset gav Privata Affärers Marcus Hernhag under fredagens aktiechatt. Han menade dock att bolag i PA-portföljen förr eller senare kommer att återhämta sig. Läs chatten här.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

JP

Joakim Petersson


moderator : God förmiddag alla läsare till Privata Affärers aktiechatt. Klockan har slagit tio och vi kör i gång!

Ulla-Britt: Jag har blivit rekommenderad att köpa SAS. Vad tror du om det? Tack för en jättebra chatt.
Marcus: Långsiktigt har jag svårt att se SAS få luft under vingarna. Det finns några hot och risker för mycket: konjunkturkänslighet, prispress, dyr olja, kapitalintensiv verksamhet, personalberoende.

Eleonora : Hej Marcus! Är Doro en aktie som man kan köpa nu. Kommer den att orka gå upp när börsen väl börjar att går upp? Har den någon framtid? Eller är den en ”typ” lott aktie?
Marcus: Doro kommer säkert att lyckas bra under de kommande åren. Men aktien är väldigt flaxig och följer med börsindex. Senast när börsen vänder har nog Doro gjort samma sak.

Sover dåligt : Hej, Jag har en sparhorisont på 10 år och har investerat 200k enligt PA-portföljen (nu minus ca 20 %). Jag har 50k på ett räntebärande konto hos Hoist (3,15 % ränta). Bör jag sälja av aktier och placera en större andel på Hoist? Behöver jag ligga sömnlös på nätterna?
Marcus: Hej! Om du ligger sömnlös ska du sänka risken i ditt sparande tills du sover gott igen. Annars består PA-portföljen inte av bolag som kraschar för gott, utan aktierna kommer förr eller senare att återhämta sig.

Jonas : Hej Marcus, Vad tycker du om insiderfonden Scientia Hedge?
Marcus: Hej! Spännande fond, men den känns ännu något oprövad i praktiken. På sikt borde det löna sig att följa insiders, men vi får se. Ädelmetaller känns i vart fall rätt att ha i portföljen just nu.

Magnus : Go Förmiddag! Ratos under luppen. Börjar att bli nästan nattsvart nu . Brukar det inte vara så strax innan gryningen? På 24 mån sikt, vilket verkstadsbolag stort som litet föredrar du att komplettera portföljen med.
Marcus: Hej! Frågan är bara hur nattsvart det är precis innan gryningen, och hur lång uppgången blir, om det blir en kort på några dagar eller en vändning för gott. Som det ser ut nu skulle det förvåna mig om det blev en snar långsiktigt vändning på börsen. Troligen blir det värre innan det blir bättre. Ett industribolag man bör fynda i en börskrasch är Hexagon – på 2-3 års sikt kan bolaget utvecklas väl.

Robban : Hej! Jag är en student som under de senaste två åren har investerat totalt 75000 kr i aktier. Jag har nu ABB, HM, Skanska, Ratos, SCA, Tele2, Swedbank och Connecta (i avtagande storleksordning). Nu känns som om det skulle kunna närma sig läge att investera resten av de pengar jag har tänkt att använda till aktier (40000kr). Jag har tänkt att investera det i de aktier jag har nu så att jag får lika mycket pengar i allihop. Är det en bra tanke? Ska jag dela upp det i två köp omgångar med några månaders mellanrum? Bör någon aktie lämna portföljen och är det någon som kan vara ett bra tillskott? Något annat att tänka på? Tack på förhand /Robban
Marcus: Hej! Det är nog ingen brådska att köpa aktier långsiktigt. Troligen är det bäst att sprida köpen åtminstone under det närmaste året. Börsen brukar bottna i krascherna 40-70 procent ned från toppen, även om det är en tumregel och ingen lag. En annan tumregel är att ha mest i de tryggaste bolagen, men det behöver å andra sidan inte vara direkt fel att ligga lika tungt i alla.

Lasse : Hej. Jag har haft AZ under luppen en längre tid, har själv aldrig ägt dessa aktier. Nu funderar jag att plocka in dessa p g a bra utdelning. Vad tror du om AZ och deras framtidsutsikter?
Marcus: Hej! Hög utdelning och låg värdering, men dystra framtidsutsikter med patent som löper ut. Astra är en bra kassako, men ingen potentiell kursraket.

Svante : Hej Marcus! Kurserna för de svenska bankerna har gått ned kraftigt senaste halvåret, hur skulle ett worst case scenario kunna se ut? För visst har de exponering mot ”krishärdar” men ganska mild sådan vad jag förstår?
Marcus: Hej! I en global ekonomi hänger bankernas verksamheter ihop mer eller mindre. De svenska bankerna är därmed inte oskyddade, därav deras kursnedgång nu. Men de kommer med rätt stor sannolikhet överleva en ny finanskris och antagligen också gå stärkta ur en sådan relativt utländska konkurrenter. Att fynda bankaktier i en börskrasch är därför långsiktigt ingen dum idé, även om risken är hög.

Gustav : Finns det guld att köpa på banken eller bara guldcertifikat hur är det skillnad? Tack
Marcus: Fysiskt guld säljer inte bankerna. Däremot kan du via flera nätmäklare och andra köpa ETF:er som placerar i fysiskt guld, som SPDR Gold Trust och iShare Gold Trust. Annars är det certifikat och ETF:er som följer guldterminer som gäller.

Lennart : Hej Marcus! tror du att börsen kommer och gå ner mycket till mina aktier har nästan halverats? Vilka aktier är mest stabila i såna här oroliga tider?
Marcus: Hej! De stabilaste aktierna är de inom dagligvaror som Axfood och läkemedel som Astra. De sektorerna är inte särskilt konjunkturkänsliga. Även lågt belånade fastighetsbolag känns rätt trygga.

Anders : Hur länge kommer nedgången att hålla på? Några veckor, månader eller år?
Marcus: Tills jag vet bättre gissar jag att en kursbotten nås någon gång under 2012.

Anders : Hej! Skulle vara tacksam om du vill svara på vad du tror om Evli European High Yield sek. Är det klokt att göra sig av med den nu eller ska man ta det lugn om man hade tänkt haft den 2-3 år?
Marcus: Hej! Det är nog för sent att sälja den, troligen återhämtar den sig under de kommande åren.

Ingeborg : Någon speciell fastighetsaktie respektive konsumtionsaktie – om någon överhuvudtaget – du vågar dig på att rekommendera f. n.? Trevlig helg!
Marcus: Fast Partner och Axfood är två av de aktier jag skulle välja om jag var tvungen att köpa i de sektorerna just nu.

Lena : Har under en tid funderat på att teckna en kapitalförsäkring, men antar att det inte är läge för det just nu eller tänker jag fel?
Marcus: För långsiktiga kan det vara läge under förutsättningen att du får reavinster kommande år. Att köpa billigt i en börsnedgång lönar sig väl i en kapitalförsäkring om du kan sälja med vinster du slipper skatta för sen.

Björn : Hej Marcus, Boliden och Lundin Mining har tappat mycket den senaste tiden vad tror du det beror på? Är det läge att gå in i dessa nu?
Marcus: Hej! Det krävs rätt mycket till optimist för att köpa gruvbolag nu. Privata Affärer har köpråd på Lundin Mining, men frågan är hur länge vi vågar det. På riktigt lång sikt är båda gruvbolagen bra, men det närmaste åren lär bli en berg-och-dalbana.

Emma H : Hej! Vad tror du om Vostok Nafta? Beroende av oljepriset, annat?
Marcus: Hej! Vostok faller när investerarnas riskaptit sjunker. Beroendet av Ryssland och olja skrämmer nog en del. Långsiktigt är det antagligen ingen fara, men på kort sikt verkar sådana här aktier sakna botten.

Sam.G : Hej Marcus, vad tycker du om Volvo som idag var nere på 67,70? Tycker du att det verkar vettigt att investera i en del Volvo-aktier, det är ju trots allt en cyklisk aktie som borde gå upp för eller senare. För ca 3 månader sedan låg den på över 105 kr, tror du volvo kommer nå dem nivåerna igen inom ca 1 år?
Marcus: Hej! Volvo har fallit till synes omotiverat mycket, men det går inte att utesluta att marknaden har rätt i att på detta sätt spå en stor efterfrågeminskning. Volvo lär i vilket fall överleva och komma igen med kraft även denna gång, frågan är bara hur djupt aktien faller innan dess.

Sven : Hej, Marcus. Har lite pengar över som jag tänkte placera långsiktigt. Har tittat på Readsoft, Doro, Catella och Orc Group. Vad säger du om dessa? Någon aktie jag ska rata?
Marcus: Hej! Orc är frågan om hur ljus framtiden är. Den var ljus en gång i tiden, men finansmarknaden ritas om…

Peter Z : Hej Marcus, är back 500000kr sedan 1augusti.Hur skall jag göra sälja eller köpa
Marcus: Hej! Sälj en del, så kan du trösta dig med att du har lite extra kapital att fyndköpa för om det går ned mer. Sälj inte allt, för du får du problem att tajma in när du ska köpa tillbaka.

Lars Olsson : Vad pågår med Morphic? Aktiekursen går upp och ner varannan dag. Finns det nåon framtid i bolaget?
Marcus: Vet inte, men historiken avskräcker.

Björn S : Vad tror du om att köpa Scania och Volvo nu?
Marcus: Långsiktig stabilt, kortsiktigt vågspel. Aktierna ligger i nedåttrender, men bolagen överlever den här gången också.

moderator : Chatten är slut för i dag. Trevlig helg på er – så ses vi nästa fredag!

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera