lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sambo ska inte drabbas av skulder

Publicerad: 5 augusti 2009, 09:13

Beloppet som en skuldsatt betalar till Kronofogden genom löneutmätning höjs om den skuldsatte flyttar ihop med sin partner och de delar på hyran. Kronofogden vill nu att reglerna ändras.

Ämnen i artikeln:

Familjejuridik

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– I dag bestäms beloppet som en skuldsatt får behålla av sin lön vid löneutmätning genom att titta även på sambons eller makens/makans inkomst. Vi räknar med att de ska dela på hyra och andra kostnader, säger Patrik Berglund, verksjurist i Kronofogdens verkställande verksamhet.

Lagen säger att en betalningsskyldig, exempelvis den som genomgår löneutmätning, ska få behålla en summa som något överstiger socialbidraget. En skuldsatt person vars partner flyttar in bedöms sänka sina kostnader och får därför betala ett större belopp till Kronofogden än tidigare.

Kronofogden anser att det nuvarande systemet ger väldigt lite incitament för de skuldsatta att öka sina inkomster och minska sina utgifter. Tanken är att det nya systemet ska ge skuldsatta chansen att förbättra sin levnadssituation.

Hur mycket den skuldsatte ska betala till Kronofogden ska bestämmas utifrån schablonbelopp, snarare än på individuell basis.

Vad gäller utmätning av lös egendom är däremot inga regelförändringar på gång. När Kronofogden utmäter egendom hos en skuldsatt som lever i ett samboförhållande eller är gift tar de för givet att all egendom i bostaden är den betalningsskyldiges.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera