fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Samaras: Kris lik den på 30-talet

Publicerad: 23 juli 2012, 12:23

Skenande spanska räntor kastar dystra skuggor över börser och finansmarknader i Europa. Börserna i Rom och Madrid faller kraftigt. Och Greklands premiärminister liknar krisen vid 30-talets USA.

Ämnen i artikeln:

Skuldkrisen

TT


Skenande spanska räntor kastar dystra skuggor över börser och finansmarknader i Europa. Börserna i Rom och Madrid faller kraftigt. Och Greklands premiärminister liknar krisen vid 30-talets USA.

Strax efter klockan tolv hade börsen i Aten backat med över sex procent. I Spanien och Italien föll index med cirka fem procent vardera.

Grekland bör börja betala ut hälften av sina pensioner och statliga löner i gamla valutan drakman som en del av ett gradvis utträde ur eurosamarbetet. Det säger tyska CSU:s generalsekreterare Alexander Dobrindt till tidningen Die Welt, enligt Reuters.

– Vi nått vägs ände med Grekland. Det får inte bli något ytterligare stöd. Ett land som inte har viljan att uppfylla villkoren, eller inte kan göra det, måste få en chans utanför euron, säger han. I veckan inleder inspektörer från den så kallade trojkan – EU, ECB och Internationella valutafonden (IMF) – ett besök i Grekland, där de ska utvärdera den grekiska krispolitiken.

Der Spiegel rapporterade i går att IMF kan komma att avbryta sitt stöd till Grekland om inte samtliga lånevillkor uppfylls, och att det kan krävas upp till 50 miljarder euro ovanpå stödprogrammet som sjösattes i mars i år.

Grekland befinner sig i en djup depression likt den USA hade på 1930-talet, enligt premiärminister Antonis Samaras. Uttalandet kom i samband med att han mötte USA:s utrikesminister Hillary Clinton i Aten i går.

Misstron mot de spanska statsfinanserna nådde en ny rekordnivå på den så kallade CDS-marknaden i dag. Priset för att försäkra sig mot att Spanien ställer in betalningarna steg till nya rekordnivåer.

En CDS-försäkring med fem års löptid steg till 6,30 procentenheter, upp med 0,27 procentenheter sedan förra veckan, rapporterar Reuters med hänvisning till Markit.

Det innebär att det för en investerare kostar 630 000 euro att försäkra ett femårigt obligationslån till Spanien på 10 miljoner euro. CDS-försäkringar för lån till Italien och Frankrike steg också till 5,55 respektive 1,82 procentenheter.

Räntan på Spaniens tioåriga obligation lyfte under dagens inledande handel till 7,53 procent, den högsta nivån sedan införandet av euron. Samtidigt föll både euron och börserna i Rom och Madrid kraftigt.

Bakom flykten från euro-tillgångar ligger en ökad oro för en fördjupad spansk kris, där allt fler regioner nu ser ut att behöva nödlån från staten för att kunna betala för sig.

Spanska dagstidningen El País uppskattade i går att sex spanska regioner kommer att behöva hjälp från regeringen för att klara ekonomin.

Den spanska ekonomin krympte med 1 procent under andra kvartalet jämfört med samma kvartal 2011, visar statistik från Spaniens centralbank. Jämfört med årets första kvartal minskade landets BNP med 0,4 procent.

Efter det att siffrorna redovisats lyfte Spaniens tioårsränta ytterligare, mot 7,60 procent. Det kan jämföras med räntan på 1,17 procent för svenska obligationer med samma löptid.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera