tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så vill s öka företagarnas trygghet

Publicerad: 3 april 2008, 12:16

Socialdemokraternas talesman för företagarfrågor Sven-Erik Österberg  vill öka tryggheten för den som startar eget. Läs här hur han vill göra det  - och hur han vill ge företag som misslyckats en ny chans.


MA

Magnus Alfredsson


”Otrygghetsgapet mellan anställning och företagande måste överbryggas”, skriver han i en debattartikel i DN tillsammans Luciano Astudillo samt tidigare utredaren av företagares inkomsttrygghet Lars-Olof Pettersson.

Deras konkreta förslag är förankrade hos organisationen Företagarna och genom rådslag ute i partidistrikten.

”Efter konstruktiva samtal med organisationen Företagarna har vi kommit fram till att särskilda regler bör gälla för företagare så att de får del av de sociala välfärdssystemen”, skriver de.

De föreslår fyra förbättringar:

1. Företagarnas egna faktiska inkomster ska ligga till grund för ersättning vid sjukdom eller föräldraledighet, och inte som nu bygga på lönen till anställda med liknande arbetsuppgifter.

2. Sjukpenning och andra ersättningar från socialförsäkringarna ska kunna basera sig på anställningen som en ny företagare just lämnat.

3. Arbetslösa företagare som vill återgå till sin verksamhet ska kunna göra det genom att företaget tillåts vila två gånger, inte som i dag bara en gång. Efter detta andra misslyckande ska företagaren kunna få ett särskilt ”starta-åter-stöd” för att kunna försöka med sin gamla verksamhet ytterligare en gång.

4. Staten ska på något stödja och uppmuntra att företagarna tar stilleståndsförsäkringar som ska täcka inkomstbortfall. De inkomstförsäkringar som finns bör ytterligare anpassas efter företagarnas behov.

ANDERS ANDERSSON

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera