söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så vill EU rädda Grekland

Publicerad: 21 juli 2011, 19:48

Euroländernas ledare kom vid ett möte på torsdagen överens om ett räddningspaket för Grekland. Ledarna har även förbundit sig att grunda en europeisk valutafond.

Ämnen i artikeln:

Greklandskrisen

ME

Magnus Eriksson


Euroländernas ledare har förbundit sig att grunda en europeisk valutafond.

Fonden ska få i uppgift att möjliggöra för staterna att rekapitalisera banker. Fonden ska även få mandat att verka på sekundärmarknaden för statspapper.

Det uppgav Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, på en presskonferens efter toppmötet, rapporter Bloomberg News.

Nicolas Sarkozy sade att euroländernas ledare var överens om stödåtgärder för Grekland.

Han sade att ledarna enats om att vidta åtgärder för att sänka de grekiska räntebetalningarna med 30 miljarder euro över tio år. Löptiden på grekiska statspapper kommer att förlängas och målet för räntan på grekiska statspapper blir 4,5 procent över de kommande tio åren.

Den privata sektorn kommer att bidra med 135 miljarder euro över 30 år, sade han. Det ser därmed ut att bli en rollover till statspapper med en löptid på 30 år.

Nicolas Sarkozy uppgav att åtgärderna inte kommer att upprepas för andra stater, utan att det var ett specialfall avsett att minska spridningsrisken. Den privata sektorn kommer inte att delta i stödåtgärder åt andra länder, som Irland och Portugal, sade han.

Den franska presidenten lovade även förslag om ett europeiskt kreditvärderingsinstitut, och ville inte kalla planen för betalningsinställelse. Grekland kommer att betala tillbaka sina lån, sade han.

DIREKT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera