söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så ska Toca Boca inta USA

Publicerad: 15 juni 2012, 09:16

Björn Jeffery är vd på Toca Boca som gjort succé med sina färgglada appar för små barn. Sedan några veckor finns han i San Fransisco för att bygga upp ett kontor på plats.


AB

Anna Blomén


Toca Bocas bolagsstruktur designades för att vara global från början.

“Vi hade inga tankar på att börja i Sverige och se hur det gick. Vår produkt är utformad utan text eller tal. Det går att man kan sälja samma produkt på alla Appstores marknader utan någon anpassning, och få bättre marginaler. När vi utvärderade de 119 marknader vi säljer på såg vi att även om USA redan idag är den enskilt största marknaden finns där ändå störst tillväxtpotential kvar, även jämfört med till exempel Kuwait och Saudi där det också går fantastiskt.”

När satsningen på USA-marknaden stod klar beslutade man att det var viktigt att vara på plats. Inte bara för att det är lättare om man inte är nio tidzoner bort, utan också för att kunna vara nära Apple.

”Apple är vår enda plattform just nu, och ekosystemet som finns runt dem är unikt. Vi lägger mycket tid på omvärldsbevakning av olika plattformar och andra förändringar på marknaden. Till exempel har Apple har köpt Chomp, som innebär att strukturen för hur man hittar och köper appar på Appstore kommer att ställas på huvudet. Vi måste vara förberedda på vad som kan hända, och hålla sina processer i ordning så det att man kan ställe om strategin och var opportunistisk när det händer.

”Vi ett bra koll och är snabbrörliga och eftersom vi ägs av Bonnier har vi råd att ta rätt beslut. Jag har varit i entreprenörsprojekt tidigare där man inte haft alltid kunnat ta bästa beslutet, till exempel eftersom man behövt likviditeten.”

Men spelstudion, som utvecklar apparna kommer inte att flytta från Stockholm.

”If it aint broken, don’t fix it. Utveckling handlar primärt om hur duktiga människor är, och vi har ett fantastiskt team. Jag tror inte vi skulle kunna återskapa det, och då finns det ingen anledning att ändra det.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera