lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så ska skrotfusket stoppas

Publicerad: 1 juni 2012, 09:43

Regeringen vill att skrotköpare ska vara skyldiga att betala in momsen istället för säljaren. Med en omvänd momsskyldighet hoppas man stävja det omfattande fusket inom skrotbranschen.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Fusket med moms i samband med handel av metallskrot beräknas orsakar ett skattebortfall på minst 500 miljoner kronor årligen. Enligt regeringen har fuskmetoderna har blivit allt mer organiserade och avancerade.

För att minska fusket vill regeringen därför införa omvänd momsskyldighet i skrotbranschen. Det innebär att det är köparen – inte säljaren – som är ansvarig för att redovisa och betala in momsen.

Denna metod har redan införts i många andra EU-länder. Om regeringens förslag går igenom så införs de nya reglerna vid årsskiftet.

Men förslaget har redan mött kritik. Svenskt Näringsliv, Företagarna, Näringslivets Regelnämnd (NNR), Regelrådet och Sveriges kommuner och Landsting menar alla att konsekvensanalysen i förslaget är bristfällig.

Bland annat befaras att reglerna kommer att medföra betydande administrativa kostnader förett antal företag, bl.a. avseende klassificering av skrot samt omställning av redovisnings- och faktureringssystem.

Kritikerna menar också att det saknas bevis för att omvänd skattskyldighet minskar fusket i branschen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera