tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så säljer du guld till rekordpris

Publicerad: 16 december 2010, 09:07

De rekordhöga guldpriserna gör att fler och fler letar fram trasiga smycken och omodernt arvegods för att sälja. Privata Affärer har undersökt möjligheterna för guldsäljare.

Ämnen i artikeln:

Guld

JO

Jonas Ohlin


Guldpriset har under de senaste veckorna slagit rekord efter rekord. Och som på beställning ser man överallt annonser från guldköpare, till och med på tv. Privata Affärer reder ut hur man får mest för guldet.

På världsmarknaden handlas guld för omkring 1100 dollar/uns. Detta motsvarar ungefär 244 kr/gram (räknat efter dagens dollarkurs).

Som privatperson ska man dock inte utgå från att man får betalt efter världsmarknadspriset. För gamla och eventuellt trasiga smycken och tandguld ligger dagspriset närmare 150 kr/gram. Men för smycken med intressant design finns möjligheter att få ut betydligt mer om säljer på rätt sätt.

De nyaste aktörerna är de som tar emot guld med förfrankerade kuvert som man kan beställa på nätet, med SMS eller på telefon.

– Det går strålande, säger Christopher Clewehielm på SMSguld. Vi startade i slutet av 2008 och det har bara gått uppåt sedan dess. Nu börjar vi också bli lite mer kända.

Hur kan man som kund känna sig säker på att guldet kommer fram och att man får betalt?

– Vi skickar ut ett paket, som innehåller en adresserad säkerhetspåse, ett avtal och frankering för rekommenderat brev. Man lägger i guldet och skriver på avtalet och går sedan till postombud eller postkontor för att lämna in som rekommenderat brev. Då får man ett kvitto på att brevet är försäkrat och spårbart. Vi tar emot och värderar guldet och skickar besked till kunden med SMS samma dag. Sedan sätter vi in beloppet på kontot eller betalar ut via utbetalningskort. Om man inte är nöjd med det pris man får man begära tillbaka guldet, den möjligheten finns.

– Mitt tips är att man ska kolla runt och se om det finns ett andrahandsvärde på det man har att sälja, säger Christopher Clewehielm. Märker man att det inte verkar finnas det ska man kolla var man får bäst pris, till exempel på nätet. Idag, 11 november är vårt dagspris 152 kr.

Vill man sälja guldet för att köpa nytt guld kan det löna sig att lämna in guldet hos en guldsmed. En stor aktör är Guldkedjespecialisten som har två butiker i Stockholm. De ger 11 november 150 kr/gram för arton karats guld direkt i butiken för den som kan legitimera sig. Men man får 15 kr mer per gram om man ”byter in” guldet och samtidigt köper nya smycken i butiken.

– Vi har aldrig köpt in så mycket guld som i år. Det är helt fantastiskt, säger Jonas Löfblad på Guldkedjespecialisten. Väldigt många kunder har tänkt bara handla guld, men när de inser att vi köper passar de på att lämna in gammalt guld. Skulle man sälja i efterhand får man ju bara kontantpriset. Vi hoppas bara att guldpriset fortsätter uppåt i lugn takt, och inte skrämmer bort kunder som vill köpa.

Vilket är ditt bästa tips för guldkunden?

– Det är att köpa sitt guld i en billig butik, säger Jonas Löfblad på Guldkedjespecialisten. Då är glappet inte så stort mot vad smycket är värt i guldvärde. Vi köper till exempel alla de kedjor vi säljer från italienska leverantörer, och samma varor kan säljas för dubbla priset i andra guldbutiker.

Har man hela smycken från en känd guldsmed eller smycken med en design som är aktuell kan man sälja dem på auktion. Auktionsfirman Kaplans har både klubbauktioner och Internetauktioner med smycken i de flesta prisklasser.

– Vi tar in smycken för värdering, och då ger vi råd om det är värt att sälja guldet på auktion. Men, till exempel bismarcklänkar är bara intressanta på auktion om de är riktigt tunga.

Annars köper vi också skrotguld. Idag är grampriset 147 kr/gram för arton karat, säger Tina Hasselrot på Kaplans. Guldpriset följer börsen och kan variera från dag till dag.

Men, vill man ha sina pengar direkt är auktion inte ett alternativ. Dessutom tar de ut avgifter av både köparen och säljaren. Ett alternativ för att få pengarna i handen, och även ett eventuellt andrahandsvärde är faktiskt att gå till pantbanken.

– Idag kan man direkt få från 140 upp till 200 kr/gram för smycken med intressant design, säger Sofia Johansson som är kontorschef på Pantbanken Skanstull.

Finessen med att gå till pantbanken är att man inte behöver belåna smycket på särskilt mycket pengar eller särskilt lång tid, vilket ger en låg kostnad för själva pantlånet. När sedan smycket går på pantauktion tillfaller också ett eventuellt överskott säljaren, inte pantbanken. Men om försäljningsvärdet blir lägre tar pantbanken den kostnaden och kräver inte säljaren på mer pengar. Inget att förlora alltså.

ANNA BLOMÉN, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera