torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så räddar du felköp

Publicerad: 7 november 2011, 06:58

Du har gjort din analys, bilden har klarnat. Aktien du analyserat bör enligt dina bedömningar stiga (eller falla?). Ganska snabbt inser du att det barkar åt fel håll. Det du analyserat faller istället för att stiga, och det faller med kraft. Det går upp för dig att du haft kapitalt fel. Ska du sälja?VA Börs Love Samson hjälper dig bringa ordning i marknadskaoset.

Ämnen i artikeln:

VA börs

LS

Love Samson


Det är alltid viktigt att gardera sig. Även om ett visst scenario är mycket mer sannolikt än ett annat händer det att man blir ”lurad” av marknaden. Grunden kan kanske sägas ligga i att man bör identifiera de olika faserna/delarna i priskurvan för att kunna ”veta” vad dessa har för betydelse. Exempelvis behöver vi i en ”björnmarknad” bestämma vad som konstituerar toppen, vändningen där ”tjurmarknaden” tog slut för att få en uppfattning om var vi befinner oss nu. Fokus ligger helt och hållet på marknadens rörelser, vilket också är ett krav om man ska tillämpa denna ”metod”.

Beakta de tre fundamentala faktorerna: tid, pris och momentum. Dessa element kan anses vara marknadens DNA. Beroende på var dessa element för oss i priskurvan triggas olika rörelser på marknaderna.

Det är således av synnerlig vikt att ha klart för sig vad som kan hända när vissa större viktiga nivåer nås. Dessa nivåer kan kallas spänningspunkter och de konstituerar marknadens anatomi. Beroende på om en spänningspunkt bryts eller om den håller sätts olika scenarion i spel.

Ett konkret exempel är börshandeln den 26-27 oktober.
Börserna hade rekylerat upp kraftigt och närmat sig sina spänningspunkter, i detta fall var det större motståndsnivåer. Skulle de brytas eller hålla? Utfallet var psykologiskt och symboliskt viktigt och skulle avgöra huruvida vi fortsatt var säljare eller om det var dags att kvickt byta fot till köpare.
Europeiska rådet hade kallat till toppmöte och börserna reagerade efter principen ”buy the rumours, sell the news”. Mycket riktigt rasade börserna efter mötet. En logisk rörelse, då marknaden redan hade ”inprisat” toppmötet i rekylen några veckor tidigare.

Hade vi istället fått ett utbrott ur motståndsnivåerna hade läget sett annorlunda ut. Plötsligt hade vi då befunnit oss på mark som utgör toppformationen innan björnmarknaden initierades. En psykologiskt och symboliskt mycket viktigt område. Vi hade då ställts inför två frågor:

1. Är detta ett falskt utbrott och i så fall hur mycket utrymme finns det kvar uppåt innan vi bör falla igen?

2. Var analysen om att vi befinner oss i en björnmarknad fel och var bekräftas det i så fall att tjurmarknaden fortfarande är intakt?

Ovanstående frågor låter kanske svepande, men får avgörande betydelse om du lyckas ”hänga med” när de besvaras av marknadsrörelserna. Fråga ett utgår från ett säljarperspektiv och fråga två utifrån köparens.

Med en plan är det lättare att veta hur man ska agera (och inte ska agera). Aktiva investerare behöver alltid ett sätt att bekräfta eller ogiltigförklara sin analys. Detta är avgörande när det gäller att begränsa felsatsningen. Med en plan behöver du inte jaga rörelsen, du kan istället lugnt positionera dig och invänta den.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera