måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så mycket tjänar riksdagsledamöterna

Publicerad: 24 maj 2010, 10:49

Centerpartister tjänar mest och miljöpartister minst i riksdagen. Det visar Privata Affärers granskning. Thomas Bodström är den som tjänar mest, drygt 2,2 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

BonusLön

AB

Anna Blomén


En riksdagsledamot tjänar 55 000 kronor i månaden. Trots det är inkomstskillnaderna stora, både när det gäller ledamöter och partier.

I genomsnitt tjänar centerpartisterna mest, 760 000 kronor, medan de 19 miljöpartisterna i riksdagen får nöja sig med knappt 650 000 kronor i genomsnitt.

Överlägsen vinnare av löneligan är Thomas Bodström(S). Den förre justitieministern drar också in pengar som advokat och författare. 2008 hade han en taxerad förvärvsinkomst på drygt 2,2 miljoner kronor.

Tvåa i lönetoppen är den i dag partilöse Göran Thingwall som tjänar drygt 1,6 miljoner kronor.

Av de 19 ledamöter som tjänar över en miljon får han sällskap av två partikamrater, partiledaren Mona Sahlin, drygt 1,5 miljoner kronor, och tidigare finansministern Bosse Ringholm, knappt 1,3 miljoner kronor.

Annars är det moderaterna som dominerar miljonligan kraftigt med elva ledamöter.

I vänstern, miljöpartiet och KD finns ingen ledamot som tjänar över en miljon kronor.

De som tjänar mest i respektive parti som inte finns representerade i miljonligan är:

Vänstern – Alice Åström, 771 900.

Miljöpartiet – Maria Wetterstrand, 720 900.

Kristdemokraterna – Kjell Eldensjö, 961 600.

I förhållande till svenska folket tjänar riksdagsledamöterna mycket bra. I riksdagen finns det 5,5 procent med miljoninkomst. I Sverige totalt handlar det om sju promille, eller 39 000 personer, enligt SCB.

I klartext betyder det att det finns ungefär åtta gånger så många med miljonlön i riksdagen som i landet i stort.

Men riksdagsledamöterna ligger i lä jämfört med invånarna i Danderyd och Täby. Här är antalet miljoninkomsttagare 9,9 procent respektive 6,5 procent.

Medianlönen för svenskar var 2008 252 900 kronor, att jämföras med genomsnittslönen för riksdagsledamöterna på 717 000 kronor.

Många riksdagsledamöter gör stora kapitalvinster. Drygt 90 ledamöter hade ett överskott av kapital. Tre stycken på minst en miljon kronor.

Stört överskott hade den förre kulturministern Leif Pagrotsky(S), 2 177 824 kr följd av Jan Emanuel Johansson(S), 1 196 717 kr, och folkpartisten Helena Bargholtz, 1 129 673 kr.

Privata Affärers granskning av riksdagsledamöterna är en del i Riksdagsbarometern som funnits med i flera nummer av Privata Affärers valbevakning.

Riksdagsbarometern har tidigare visat att nästan dubbelt så många riskdagsledamöter betalar fastighetsskatt som befolkningen i stort och att 7,5 procent av riksdagsledamöterna använde rutavdraget under första året. Det var nästan fyra gånger så mycket som genomsnittet för Sverige.

FREDRIK NEJMAN, PRIVATA AFFÄRER

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera