lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så mycket kostar barnen

Publicerad: 2 juni 2010, 11:44

Även om barn är en ovärderlig gåva vars värde inte kan mätas i pengar, så är det precis det som Swedbank har gjort. Och kostnaden de kommit fram till är inte låg.


AB

Anna Blomén


I samband med att flerbarnstillägget höjs den 1 juli har Swedbanks institut för privatekonomi räknat på vad det kostar att ha barn. Enligt beräkningarna kostar ett barn, under de 18 första levnadsåren, 1,3 miljoner kronor. Barnbidraget ger en intäkt på 233 000 kronor, men nettoresultatet är fortfarande en förlust på närmare 1,1 miljoner kronor.

För två barn uppgår kostnaden till brutto 2,4 miljoner kronor och netto nästan 1,9 miljoner kronor.

Att flerbarnstillägget höjs med 50 kronor för andra barnet och ytterligare för tredje till femte barnet gör ändå inte att kalkylen går ihop.

Men pengar är ju inte allt konstaterar man på Institutet för Privatekonomi.

– Barn är en ovärderlig gåva som såklart inte kan mätas i pengar. Det är ändå klokt att förstå vad det kostar att ha barn så att man är medveten om vilket utrymme som behöver finnas i ekonomin, säger Maria Ahrengart på Institutet för Privatekonomi.

Institutet har också räknat på vad barnen kostar under olika år under uppväxtperioden. Dyrast är det första året, beroende på föräldraledigheten och diverse ny utrustning som måste införskaffas. Drygt 80 000 kronor kostar år ett. Sedan faller kostnaderna ner mot 50 000 kronor för att stiga upp emot drygt 60 000 kronor i slutet av tonåren.

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera