onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så maxar du avdraget för firmans julfest

Publicerad: 12 december 2013, 10:03

Foto: Leif R Jansson/TT

Det traditionella julbordet är avdragsgillt för dig som är arbetsgivare om det kan ses som intern representation. Du kan även dra av resan till annan ort och övernattning för deltagarna.


CF

Christer Fälldin


Ett julbord betraktas skattemässigt som en personalfest och reglerna medger två sådana fester per år, om de ska vara avdragsberättigade. Det har lett till att det på många företag vanligen finns en vårfest inför sommaren, samt julbordet.

Avdraget är för kostnaden för maten, dock inte dryck. Storleken är 90 kr exklusive moms per person. Men även för kringkostnader, till exempel musikunderhållning eller hyra av festlokal, medges avdrag med 180 kronor exklusive moms per person. Det maximala avdraget är alltså 270 kr per person, exklusive moms.

Gäller även familjen

Det är inte bara de anställda som är avdragsberättigade vid den här typen av intern representation. Även pensionerade medarbetare och de anställdas familjemedlemmar kan vara med på festen och företaget får göra samma avdrag för dem som för de anställda.

Den som vill förlägga julfesten till en annan ort än verksamhetsorten får avdrag för de faktiska kostnaderna för resan dit samt en övernattning för deltagarna. Även i detta fall kan respektive medfölja.

Lägg in konferens

Det är noga med planeringen inför en sådan resa med övernattning. Skatteverket godkänner avdraget om det ryms inom begreppet ”personalvård”, men inte om det är uppenbart att arrangemanget är en rekreationsresa. För att undvika det kan till exempel ett schemalagt konferenspass genomföras.

Glöm inte, att du som arbetsgivare får göra avdrag för max två personalfester per år. Många passar på att bjuda viktiga kunder på julbord under december. För att företaget ska kunna dra av för dessa måltider måste de ske i anslutning till en affärsförhandling. Avdraget vid extern representation är även det 90 kr exklusive moms per person.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera