fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så lugnar du nerver och plånbok

Publicerad: 19 augusti 2011, 11:03

Den fritt fallande börsen var temat på fredagens chatt med Privata Affärers aktieexpert Marcus Hernhag. Han tipsade bland annat om hur man kan kompensera sig för kursfall.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

JP

Joakim Petersson


Här är chatten i sin helhet:

moderator: God morgon alla läsare, denna dramatiska börsdag. Marcus är på plats, och vi kör i gång chatten!

Rasar: Kan det gå ner till under 600 på OMXS30 innan det vänder på riktigt?
Marcus: Ja, fast jag vet inte hur sannolikt det är att index kommer ända dit.

Björn: Det är många som har förespråkat de cykliska krascherna på börsen och då skulle 2012 vara nästa. Har Kraschen kommit tidigare -23% börjar nästan tala för det vad tror du? Dags att spendera om man är långsiktig?

Marcus : Hastigheten i fallet är oväntat stor och snabb. Men de senaste två decennierna har börsen kraschat 4 gånger och då mellan 40 och 70 procent. Var och när botten finns om det nu är en riktig krasch på gång går inte att veta. Som långsiktig med pengarna utanför börsen känns det verkligen inte bråttom att gå in på börsen. Utifrån de historiska kraschnivåerna finns det mer på nedsidan. Och även om börsen rekylerar upp snart känns det som lite för tidigt för att nästa högkonjunktur ska börja räknas in i aktiekurserna.

aron: hej marcus är det dags att köpa aktie eller avvakta? tack för svaret mvh.
Marcus: Hej! En trader kan köpa på kort sikt och hoppas på upprekyl. Men den långa trenden har vänt ned ganska nyligen så jag tycker inte det känns helt bråttom med det långa kapitalet.

Togga: Hej Marcus. Det verkar vara uppenbart att vi får en kraftig sättning på börsen, och då menar jag att det mesta av nedgången ligger framför oss. Nu vill jag inte ha några aktietips utan förslag på hur mina cash som sitter på banken efter alla aktieförsäljningar ska placeras för att klara sig från den hyperinflation som nu väntar. Igår onsdag kom siffror som visar på 7% inflation i USA de senaste 12 månaderna, och det kommer att bli värre. Lösningen på skuldproblematiken har jag genomskådat för länge sedan och den stavas hyperinflation. Så var ska jag stoppa cashen?
Marcus: Hej! Högräntekonton och ädelmetaller. När centralbankerna höjer räntan för att stoppa inflationen stiger räntan på högräntekontona. Guld och silver brukar kunna stå emot inflation. Även andra mer riskabla och räntekänsliga reala tillgångar gör det, som basmetaller, fastigheter och skog. Guld och silvercertifikat är två enkla produkter som kan klara inflation.

Anders Andersso: Hej Marcus! Jag undrar om uppgifterna stämmer att Etrion är nu värderat till ca 30% av eget kapital och ca 60% av årsvinsten? Om detta stämmer så innebär väl det att risken är låg och personer som Benjamin Graham hade investerat direkt? Vad har egentligen hänt? Har de fått en stor engångssumma? Hade du investerat dina pengar i Etrion i dagsläget?
Marcus: Hej! Uppgifterna är extremt fel. Etrion har hittills gjort förluster, även lönsamhet ser ut att vara på väg nu. Bolaget är med andra ord verkligen inget värdebolag, utan ett tillväxtbolag. Som en chansinvestering i ny miljövänlig energi är Etrion helt okej.

franssson: hejsan. vad tror du om aktien Starbreeze? bra eller dåligt köp? mvh//Fransson
Marcus: Hej! Väldigt svängigt resultat i en nyckfull bransch. Dessutom är de en mycket liten spelare. Digital Illusions är den enda spelutvecklare jag gillat, men de blev tyvärr uppköpta ganska billigt.

Sven: Hej ! Marcus. Vad gör man när börsen bara faller verkar inte finnas någon botten på eländet?

Marcus : Hej! En idé är att kompensera sig för kursfall genom att köpa Xact Bear, som stiger i värde när börsen faller. En sådan investering kan lugna både nerver och plånbok.

Jörgen: Oj börsen går ner 9 procent på två dar. Är detta början eller slutet tror du?
Marcus: Det är kanske slutet på första nedgångsfasen. Men otrevligt nog kan det vara en del av början på en längre nedgång.

Tommy: Hej Marcus! Vad tror du, är marknaden effektiv nu eller är det panik?
Marcus: Hej. Jag skulle säga att det är en effektiv panik på marknaden. 🙂 Marknaden överreagerar både i uppgång och i nedgång, så hela börsen blir över- respektive undervärderat titt som tätt. Det är främst när det gäller prissättningen mellan olika aktier som marknaden är effektiv.

Angela: Hejsan Jag funderar på att trycka på köpknappen för Ratos. Vad tror du om köpläget där just nu??
Marcus: Hej! På riktigt lång sikt är det alltid köpläge på kvalitetsbolag som Ratos. Men aktien lär falla om börsen gör det och än så länge är den långa börstrenden är ned…

Yvonne: Hej Marcus! Vill placera 600 tusen till bra bankränta alt räntefond eller annat har du förslag. Sparat i Lannebo Sverige och Avanza Zero funderar på att sälja Lann… och placera i Zero vad anser du om det?
Marcus: Hej! Jag tycker Svea Ekonomins högräntekonto på 3 procents ränta i nuläget är en rätt bra deal utifrån villkoren. När det gäller valet mellan indexfonder och en aktivt förvaltade fond som Lannebos faller valet på den senare, eftersom jag tycker det är riskabelt att investera så man alltid följer index. Detta eftersom de mest uppspekulerade bolagen förr eller senare väger väldigt tungt i index, medan en bra förvaltare kan undvika sådana innehav, som Ericssonaktien våren 2000.

Prowler: Hur är det Wikegård sjunger i reklamen. ”If you’re not IN you can’t win”. Ska man gå ALL IN nu på köpoptioner, med full belåning?
Marcus: Placerare som tar sådana risker kan bli rika, men alla som då och då går ”all in” förlorar förr eller senare hela beloppet. Vill du både tjäna pengar på sikt och behålla det ska du undvika tokchansningar.

gösen08: Hej Hur skulle du göra om du tappat 60% i byggmax samt 20-30 % i seb samt hm b,skulle du öka innehavet ,sälja eller sitta still . mvh gösen08
Marcus: Hej! Jättesvårt eftersom t.ex. Byggmax är ett väldigt bra bolag på sikt och har tappat enormt på börsen på kort sikt. En god regel är att undvika placeringar där en lång trend vänder nedåt, men nu när det är för sent? Det beror på dina nerver och hur aktiv du är och vilken placeringshorisont du har. Ett förslag är att avvakta en eventuell upprekyl, kommer ingen rejäl sådan under de närmaste kvartalen så ökar du i Byggmax och H&M.

Kalle: Hej Marcus och tack för alltid läsvärd chatt. Vilka bolag skulle du välja i dagens läge om du skall äga dom på ca 5-10år med bra direktavkastning. ca 5 bolag.
Marcus: Hej! Jag skulle välja Statoil, Fortum, H&M, Kinnevik och Ratos.

Lasse : Hej, Markus! Äger sedan några år aktier i IT-bolaget Novotek. Aktien drabbas då och då av extrema kursrörelser – senast + 15 % utan synbar anledning. Tilläggas bör att aktien inte är särskilt likvid. Har Du någon förklaring? Hälsningar Lasse E-mail: lunkan0@spray.se
Marcus: Hej! De stora kursrörelserna beror mycket på den lilla aktiehandeln. När det väl dyker upp en större order så ger den då stor effekt.

Matte: Men visst är det köpläge nu? Direktavkastningar och P/E-tal är höga.
Marcus: Långsiktigt köpläge, men kortsiktigt mycket osäkert läge.

Maja : Sjunker investmentbolagen mindre än övriga aktier?
Marcus: Ja kanske det, eftersom de har innehav i olika branscher och därmed mer riskspridning än vanliga bolag som finns i endast en bransch och därmed har lite högre risk. Investmentbolag har ofta också hög utdelning, vilket kan dämpa rasen.

Håkan : Hej, Jag har sneglat på investmentbolag, främst Ratos och Kinnevik. Jag undrar det kan vara läge att gå in i dessa bolag, jag fokuserar på långsiktighet 8-10 år, stabilitet och utdelningar.
Marcus: Hej! Under det närmaste året är det säkert köpläge på de bolagen. Frågan är bara på vilka nivåer det bottnar och när du ska köpa. Kanske bäst att köpa vid olika tillfällen.

Peter: Tjena Marcus! Om jag står i valet och kvalet om att låna till att köpa ny bil eller låna till att köpa aktier? Vad är bäst?
Marcus: Hej! På sikt blir det nog mest lönsamt med aktier (om du väljer rätt), men behöver du bilen är det nog lika bra att köpa den istället om du har råd med kostnaderna att köra den.

Tommy: Du nämner ofta den långa trenden. Före semestrarna var den upp, nu är den ner. Hur räknar du ut den trenden?
Marcus: Trenden är upp tills den vänder ned och är bekräftad. Efter börsens kursdubbling 2009 och 2010 var ju trenden onekligen upp, men efter ett halvårs konsolidering på toppen har den vänt ned.

Anna: Vilken aktie skulle du satsa på av Black Pearl och Shamaran? Förklara gärna varför. Midway B var tidigare en bra aktie som gav många avknoppningar. Kursen har sjunkit mycket de senaste åren och inget verkar hända i bolaget. Är aktien värd att behålla? Hur ser det ut förbolaget?
Marcus: Black Pearl känner jag till och gillar som chans/risk-aktie. Men frågan är hur det går med oljepriset om konjunkturen vänder.

joel: hej marcus! om det är bra, som skydd mot inflationen, att äga guld, skog etc. varför är det då inte bra att också äga delar av företag (aktier) var man än läser får man rådet att sälja aktier när det är risk för inflation, varför är det så. Ett fint kvalitetsbolag borde väl vara en nästan lika säker investering som guld!?
Marcus: Hej! Bolag med belåning kan drabbas av höga räntor om inflationen tar fart. Men lågbelånade företag som har lika mycket inflation i kostnadsled som i intäktsled ger onekligen ett inflationsskydd. Den typen av företag som kan föra över kostnadsökningen (inflationen) på kunderna är de som den inflationsoroande ska leta efter.

Johan: Hej! Vad tror du allmänt om Nordic Mines? Det faller på den allmänna börsoron. Men det borde ju vara ”guldläge” för dem om gruvan startar på måndag i kombination med ett historiskt högt guldpris.
Marcus: Hej! Nordic Mines är ett av mycket få bolag som kan stiga när börsen faller. Det är sällan problemfritt att starta en ny gruva, men går det vägen minst lika bra som planerat är det nog ett rätt bra läge i aktien just nu.

Vilsen! : Hej! Fem år till pension! Sitta still i båten eller flytta över i ränterbärande??
Marcus: Hej! Fem år är ändå en ganska lång tidsperiod. Och du kanske inte behöver alla pengarna på en gång. Att sälja allt på en gång just nu känns något överilat.

moderator : Då var det slut för aktiechatten för den här gången. På återseende nästa fredag kl 10. Trevlig helg! Formulärets nederkant

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera