söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så kan du slippa K4:an

Publicerad: 24 mars 2010, 09:04

Du som enbart sålt inlösenrätter slipper i år deklarera försäljningen på K4-blanketten. Dessutom har Skatteverket förbättrat informationen om hur du ska deklarerar specifika aktier.

Ämnen i artikeln:

Deklaration 2010

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Skatteverket har gjort en del förändringar som kan göra att du helt slipper K4:an. Nytt för i år är till exempel att du som enbart sålt inlösenrätter slipper lämna in en K4:a. Sedan några år tillbaka gäller detta även för dig som sålt teckningsrätter och uniträtter samt dig som löst in premieobligationer.

Dessa regelförändringar gör enligt Skatteverket att 220 000 svenskar som annars skulle ha behövt lämna in en K4 slipper detta.

Om du däremot också sålt andra värdepapper måste du fortfarande lämna in K4:an och då redovisa all försäljning – inklusive teckningsrätter, inlösenrätter och premieobligationer.

Det som brukar krångla till det är till exempel nyemissioner med teckningsrätter, splittar och inlösen. Hur detta ska deklareras varierar från fall till fall.

För att ta reda på vad som gäller för en specifik aktie kan man ta hjälp av Skatteverkets tjänst Aktiehistorik. Tjänsten innehåller historik och råd för hur du ska deklarera en specifik aktie eller tillhörande tecknings- och inlösenrätter.

Tidigare har informationen uppdaterats en gång om året men från och med nu kommer den uppdateras kontinuerligt. Aktiehistorik når du här: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapperforsakringar/aktiermm/aktiehistorik.4.dfe345a107ebcc9baf80009051.html?posid=1&sv.search.query.allwords=aktiehistorik

En annan nyhet för i år är att man numera också kan deklarera försäljning av råvaror och valutor på K4-blanketten. Förut har sådana tillgångar fått särredovisas på andra blanketter.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Not: K4-blanketten kan lämnas in elektroniskt om du har e-legitimation.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera