Nyheter
Så fixar ditt företag krisen
Publicerad: 2 april 2009, 12:52
I lågkonjunktur är det extra viktigt att ta hand om sina kunder och gräva bland sina gamla visitkort. Här delar några entreprenörer med sig av några av sina bästa tips för att klara av lågkonjunkturen.
JO
Jonas Ohlin
På Stockholm Handelskammares företagsmässa, Handelskammarexpo, med 45 deltagande företag som arrangerades 31 mars pratade Privata Affärers reporter med flera företag om hur de hanterar krisen. Vi stöter på Jan Tipner, från profilproduktföretaget Reepler, som delar ut nyckelringar i utbyte mot visitkort. Han berättar att företaget märkt av krisen.
– Kunderna väntar lite längre på att bestämma sig. Det är viktigt att stärka relationen med kunder och partners, så man köper fler, men billigare produkter. Istället för att betala 100 kr styck betalar man 80 kr styck, säger Jan Tipner.
Han säger att han varit med om några lågkonjunkturer och att det då är viktigt att stärka relationen med viktiga kunder och partners.
– Det finns mycket möjligheter och vi satsar medvetet nu. För en mindre aktör som oss kan vi visa vad vi duger till, säger Jan Tipner.
Vad är dina bästa tips till andra företag?
– Se och ta tillvara de möjligheter som finns. När det är tuffare tider får man jobba mer för varje krona som företaget omsätter. Se till att personalen är på topp.
För företag som hyr ut videokonferensutrustning, som Carl Lamm, är det goda tider.
– Marknaden dubbleras i år. Mitt starkaste säljargument är att du med vår utrustning kan göra kostnadsbesparingar. Ett företag som har fyra kontor i Norden och som gör tre resor per kontor och månad kan spara 48 000 i månaden eller 576 om året genom att använda vår utrustning istället för att resa, säger Tobias Andersson, försäljningschef på Carl Lamm.
Yvonne Berglund som tillsammans med sina barn driver konferenshotellet Villa Talliden i Rönninge, söder om Stockholm, gillar inte att man pratar om krisen.
– Jag vill inte prata om kris, för ju mer vi pratar om att det är kris ju värre blir det.
Hon ger rådet att se till att inte ha onödiga kostnader och att se till att inte sluta att synas.
Bertil Orrvik, som också driver en konferensanläggning, håller med Yvonne Berglund om att det är viktigt att se över sina kostnader.
– Vi trimmar organisationen och gör det vi inte hinner göra annars. Det är tid för att putsa och feja. Man måste också vara lite kreativ och hitta på aktiviteter för att sticka ut och attrahera gäster. Man måste bjuda på det lilla extra, säger Bertil Orrvik.
Andreas Krohn på Stockholms Handelskammare ger tre råd till företag att hantera och reda ut krisen:
• Kundvård. Du har inte råd att förlora dina stamkunder.
• Se över ditt befintliga nätverk. Ta fram visitkorten som du har i lådan.
• Satsa om du har råd och pengar. Det är billigt att ta marknadsandelar. Det är billigare att annonsera och lättare att rekrytera nya medarbetare.
RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER