torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så får du bidrag för sjuklönekostnaderna

Publicerad: 23 maj 2013, 10:36

Foto: Istockphoto

Har du höga sjuklönekostnader i ditt företag? Då kan du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan. Men du måste göra det senast den 31 maj.


CF

Christer Fälldin


Det finns ett skydd mot höga sjuklönekostnader som gäller för alla arbetsgivare i Sverige.

När kostnaderna för sjuklöner överstiger en viss nivå kan du ansöka om bidrag för den del som ligger över en fastställd gräns.

Stödet riktar sig främst till små företagare och nystartade företag. I sådana företag kan sjukfrånvaro snabbt bli en ekonomisk risk. Tanken är att det ska bli något lättare att fatta beslut om att anställa personal i mindre företag om en del av höga sjuklönekostnader berättigar till bidraget.

Du kan få ersättning för de kostnader du hade under 2012, men du kan också ansöka om förskott för årets beräknade sjuklönekostnader.

De enda uppgifter som behövs för att räkna ut om ditt företag är berättigat till sjuklönestöd är förra kalenderårets totala lönesumma, samt det årets faktiska sjuklönekostnader.

Det går också att få ett förskott på uppskattade höga sjuklönekostnader under 2013. För att vara berättigad till det krävs en förskottsberäkning som innehåller en uppskattad total lönesumma för helåret 2013, samt årets hittills faktiska sjuklönekostnader.

Försäkringskassans sajt kan själv göra en beräkning om ditt företag är berättigat till stöd. Det är enkelt att göra beräkningen där genom att stoppa in värdena för lönesumman och sjuklönekostnaderna.

Tänk på att ansökan ska ha kommit in till Försäkringskassan senast den 31 maj i år.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera