torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så avvecklar du bolaget

Publicerad: 26 mars 2013, 12:44

Foto: Istockphoto

Många småföretagare som driver fåmansbolag hamnar någon gång i situationer då det inte längre går att driva bolaget vidare. Att ge upp behöver inte vara fel, för det går att starta om i ett bättre läge.


CF

Christer Fälldin


I de flestas öron låter det dramatiskt att behöva lägga ner bolaget som man kanske vigt sitt liv till. Oavsett hur du ser på det blir beslutet en vändpunkt – härifrån och framåt ska det bara bli bättre.

Det finns flera olika sätt att gå till väga vid avvecklingen.

• Du kan lägga ner eller likvidera företaget
• Du kan sälja alla aktierna förutsatt att du hittar en köpare

• Du kan överlåta företaget till nästa generation genom arv eller gåva
• Du ansöka om att företaget ska försättas i konkurs

Vanligtvis är det inte svårt att avveckla ett aktiebolag, men det kan ta år innan du är helt färdig med hela processen.

Här är nio saker att tänka på vid likvidation eller avveckling av ett aktiebolag eller fåmansbolag:

1: Du måste avsluta bolagets bokföring på rätt sätt. Ett sista bokslut måste göras oberoende av när under året du avslutar verksamheten. Sista räkenskapsåret kan därför bli kortare än tolv månader. Glöm inte att bevara räkenskapsinformation i minst sju år.
2: Eventuella tillgångar fördelas mellan delägarna vid upplösningen, efter att bolagets skulder betalats.
3: Det är bolagsstämman som beslutar om likvidation och anmäler det till Bolagsverket som utser en likvidator. Bolaget kan självt föreslå likvidator och bolagsstämman måste också utse vem som ska anmäla beslutet om likvidation till Bolagsverket.
4: Beslutet om likvidation gäller omedelbart när det anmälts till Bolagsverket. Styrelsen eller vd företräder bolaget tills likvidator hinner ta över och genomföra likvidationen.
5: Tänk på att rätten till ditt företagsnamn upphör när likvidationen genomförts. För att behålla det måste du skydda det som varumärke, eller registrera det som en bifirma i ett annat bolag.
6: Betala rätt preliminär skatt. Sannolikt stämmer inte den gamla preliminärskatten längre när bolagets tillgångar börjar säljas ut. Resultatet påverkas till exempel av försäljningen av lager och fonder som ska återföras till beskattning. Om du inte lämnar in en ny preliminär inkomstdeklaration för bolaget kommer det att fortsätta betala den gamla preliminära skatten.
7: Du måste avregistrera bolaget hos Skatteverket. Lättast är att göra det via Skatteverkets e-tjänster. Före eller under pågående likvidation ska bolaget också avregistreras för F-skatt, och som arbetsgivare.
8: När bolagets momspliktiga verksamhet upphör ska bolaget avregistreras för moms. Om bolaget redovisar moms i skattedeklaration ska likvidatorn redovisa moms för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistrering.
9: Till sist: glöm inte adressen till bolaget. Skatteverket behöver ha kontakt med bolaget även efter avregistreringen. Det är därför viktigt att Skatteverket har rätt adress till firmatecknaren eller en annan företrädare för bolaget för att kunna skicka ut skattedeklarationer, inkomstdeklaration och skattekontoutdrag.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera