måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ryckig fredag på Wall Street

Publicerad: 11 januari 2010, 07:40

Dyster statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement dämpade inledningsvis börshumöret i New York. Men positiva vinstprognoser ledde till att börserna stängde på plus. Dow Jones steg 0,1 procent och Nasdaq 0,7 procent.

Ämnen i artikeln:

USA-börs

JO

Jonas Ohlin


Dyster jobbstatistik dämpade inledningsvis börshumöret i New York. Men positiva vinstprognoser ledde till att kurserna återhämtade sig och börserna stängde på plus.

Dow Jones industriindex gick upp med 0,1 procent till 10 618,2 och Nasdaqs kompositindex steg med 0,7 procent till 2 317,2.

Nedgången i antalet arbetstillfällen i december var totalt 85 000 jobb, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Siffrorna var betydligt sämre än väntat. Förhoppningarna som tändes i och med förra månadens positiva jobbstatistik kom därmed på skam.

Men kursfallen vände uppåt eftersom den nya statistiken inte överensstämmer med andra signaler om ekonomisk återhämtning. I den sena handeln påverkade dessutom teknik- och tillverkningssektorn börserna positivt.

Transportföretaget United Parcel Service höjde i dag sin prognos för det fjärde kvartalet och aviserade dessutom att man kommer att skära ner på totalt 1 800 chefer och administrativ personal. Det skickade upp bolagets aktie med 4,8 procent.

Den positiva handeln på Nasdaq grundade sig framför allt på vinstprognoserna för bioteknikföretagen Teva Pharmaceutical Industries och Genzyme. Teva Pharmaceuticals aktie steg med 4,4 procent sedan bolaget offentliggjort ett vinstmål på 31 miljarder dollar för 2015, vilket innebär en fördubbling jämfört med nuvarande nivåer.

Totalt för handelsveckan har Dow Jones industriindex gått upp 1,8 procent och Nasdaqs kompositindex har gått upp med 2,0 procent.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera